Alman Spiegel dergisi, hafta sonu çıkan son sayısında yer alan ‘Türk Hasta’ isimli ekonomi yazısında, darbe girişiminin ardından Türkiye’de üretim yapan şirketlerin siyasi ve hukuki belirsizlikler yaşadığını vurgulayarak, Türkiye’de faaliyet gösteren Alman şirketlerin de bu durumdan etkilenebileceğine dikkat çekti.

9 milyarlık yatırım

Yazıda, özelikle turizm, enerji ve tekstil sektörlerindeki düşüşün bu sektörde önemli yatırımları bulunan Almanya’yı da etkileyeceği savunuldu. “Krizin etkileri Almanya’da da hissedilecek” iddiasında bulunan yazıda, Türkiye’nin Alman ihracatı için örneğin Rusya ve Japonya’dan daha önemli bir konuma sahip olduğuna işaret edildi. Yazıda verilen bilgiye göre geçen yıl Alman şirketler 22 milyar Avro değerinde ürünü Türkiye’ye ihraç etti. Almanya’nın Türkiye’ye doğrudan yatırımlarının toplamı ise 9 milyar Avro’yu geçti.

6 bin şirket

Türkiye’de 6 binden fazla Alman şirketinin faaliyet gösterdiği ifade edilen yazıda, “Türkiye’de üretim yapan şirketler için siyasi ve hukuki belirsizlik sorun yaratıyor. Son yıllarda özellikle tekstil ve hazırgiyim sektöründe Alman şirketler büyük yatırım yaptı. Türkiye, Almanya için bu alanda Çin ve Bangladeş’ten sonra üçüncü büyük tedarikçi ülke konumunda. Bu da, Türkiye’de olası bir istikrarsızlaşma durumunda AB’nin ülkeye ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a muhtemel yaptırımlar uygulaması halinde, birçok Alman giyim şirketinin ciddi sorunlarla karşı karşıya kalabileceği anlamına geliyor. Türkiye’deki olumsuz gelişmelerden birçok Alman şirketi de olumsuz etkilenecek” ifadeleri yer aldı.

Turizm etkisi

Konjonktürel gerilemeden fayda sağlayabileceklerin de olabileceğine dikkat çeken yazıda, “Örneğin Alman Lufthansa. Şirket Zürih, Viyana, Münih’ten Türkiye seferlerini kaldırıp küçük uçaklara geçse de gelir kaybının altından kalkamayacak gibi görünmüyor. Zira aynı zamanda sıkı rakibi de zayıflamış olacak. Lufthansa için tehlikeli bir rakip olan Türk Hava Yolları da turizm sektöründeki gerilemeden olumsuz etkilendi. Bu yılki 70 milyon yolcu hedefine şirket yönetimince bile şüpheyle bakılır oldu” denildi.

Oto satışları önde

Spiegel’e göre Türkiye, Almanya ekonomisi için her şeyden önce satış pazarı olarak önemli. Geçen yıl Türkiye, Almanya’dan ortalama 22.4 milyar Avro’luk mal ithal etti. Bu rakamla Türkiye, Alman ürünlerini satın alan en büyük 14. ülke. Diğer yandan aynı dönemde Türkiye, Almanya’ya 14.5 milyar Avro’luk mal ihraç etti. Türkiye, Almanya’nın ithalat yaptığı ülkeler arasında 17. sırada.

İki taraflı ticaretin artış eğiliminde olduğunu belirten Spiegel, şu bilgileri paylaştı: Türkiye’nin Almanya’dan en fazla ithal ettiği ürün, kişisel otomobiller. Geçen yıl Almanya’dan binek oto ithalatı 3.47 milyar Avro’luk bir hacime ulaştı. Bu da Almanya’nın bütün ihracatının yüzde 15’ine denk geliyor. Almanya’nın Türkiye’ye ithal ettiği ürünler arasında ikinci sırayı 1.24 milyar Avro’yla motorlu araçlar ve aksesuvarları alıyor. Bunu da uçan- ve uzay araçları 760 milyon Avro ile takip ediyor.

Motor parçası ihracatı

Spiegel’de yer alan analize göre, Türkiye’nin Almanya’ya ihracatında motorlu araç ürünleri başı çekiyor. Buna göre geçen yıl neredeyse yaklaşık 1 milyar Avro’luk motor parçası Türkiye’den Almanya’ya ihraç edildi. İhracatta ikinci sırayı ise 900 milyon Avro değerindeki motorlu taşıt parçaları ve aksesuvarları aldı. En önemli üçüncü ihracat ürünü kıyafet ve tekstil ürünleri oldu. İlk 10’da ayrıca 460 milyon Avro’luk ihracatla hazır meyve ve fıstık/ fındık bulunuyor.

Diğer yandan Kültür ve Turizm Bakanlığı verilerine göre, haziranda Türkiye’ye gelen Alman turist sayısı yüzde 28 azalsa da Türkiye’ye gelen yabancıların milliyetlere göre dağılımında Alman turistler yine ilk sırayı aldı. Haziranda gelen 345 bin 714 Alman turist, ülkemize gelen turistlerin yüzde 14.18’ini oluşturdu.

Ocak-haziran döneminde de Türkiye’ye en çok ziyaretçi gönderen ülkeler sıralamasında Almanya 1 milyon 502 bin 949 (yüzde 13.99) ile birinci sırayı aldı. Geçen yıl Türkiye 5.6 milyon Alman turisti ağırlamıştı.

Gazprom’un hedefi Almanya ve Türkiye

BBC Türkçe’nin analizine göre Rus boru hatlarının Avrupa’daki iki hedefi Almanya ve Türkiye. Rusya, neredeyse tamamen dışa bağımlı Türkiye’nin ithal ettiği doğalgazın yüzde 55’ini karşılıyor. Rusya’nın Türkiye’ye ithal edeceği doğalgazı daha da artıracak yeni bir boru hattına, Türk Akımı’na ihtiyacı var. Diğer yandan Gazprom’un Avrupa’daki diğer büyük müşterisi Almanya. Dolayısıyla Almanya ve Türkiye, Gazprom’un Avrupa piyasasında iki ana hedefi. Toplam talebin büyümediği Avrupa’da, Gazprom’un bu iki ülkeye doğrudan erişimini önümüzdeki 10 yıllar için güvenceye alacak projeler çok önemli. Bu projeler, Almanya’ya Kuzey Akımı 2, Türkiye’ye Türk Akımı.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr