Sektörde gözler, hükümetin bazı üyeleri tarafından 9 gün olarak açıklanan Kurban Bayramı tatilinin resmiyete kavuşturulmasına çevrildi. Darbe girişimi ardından kamu izinlerinin iptaliyle yaklaşık 16 bin oda 35- 40 bin rezervasyon iptali ile karşılaştıklarını belirten ETS Tur Genel Müdür Yardımcısı Suat Özbek, geçen hafta izinlerin açılmasıyla 1500- 2 bin civarında odanın döndüğünü kaydetti. Hükümet üyelerinin tatilin 9 gün olacağı yönündeki açıklamalarının Kurban Bayramı rezervasyonlarında hareketliliği artırdığını kaydeden Suat Özbek, şöyle dedi:

"Henüz 9 gün olarak resmi bir durum yok ve eğer bu olursa bayramda çok daha yoğun talep olacaktır. Kış sezonu öncesi insanlarımız için deniz, kum, güneş tatil imkanı olacaktır. Hele bu kadar sıkıntılı süreçleri de atlattıktan sonra hem turizm sektörüne hem vatandaşa pozitif bir enerji olarak geri dönecek. Geçen Ramazan Bayramı tatilinin 25-30 gün önce açıklanması, vatandaşa erken tatil planlama imkanı sağlamıştı. Aynı şekilde bu bayram için de bu hafta 9 gün olarak açıklanırsa yine erken planlama fırsatı doğacak. Henüz fiyatlar son haftalara göre pahalılaşmamışken bir avantaj sağlayabilir."

MORAL İÇİN BAYRAM BÜYÜK FIRSAT
Bu yıl turizm sektörünün karşılaştıkları ve yurt dışından gelen misafir sayısındaki düşüşün ortada olduğuna dikkat çeken Özbek, şöyle dedi:

"Uçağın düşürülmesi, İstanbul'da Ayasofya, Taksim, Beyoğlu, Ankara'nın merkezindeki bombalı saldırılar ve üstüne Atatürk Havalimanı'ndaki patlama ve ardından darbe kalkışması gibi birçok sorun yaşandı. Bu takvimi gözden geçirdiğimizde bizim sektörümüzün ne halde ve algıda olduğu anlaşılabilir. Dolayısıyla hem sektör hem de vatandaş açısından pozitif algıya, morale büyük ihtiyaç var ve Kurban Bayramı da bu bağlamda çok önemli bir fırsat."

"BU HAFTA NETLEŞTİRİLMELİ"

Kurban Bayramı için henüz yoğun talep oluşmadığını dile getiren Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği (POYD) Başkanı Ali Kızıldağ, resmi olarak bayram tatilinin 9 gün ilan edilmemiş olması nedeniyle bir beklentinin söz konusu olduğunu söyledi. Önümüzdeki günlerde tatille ilgili sürelerin netleşmesiyle hareketliliğin artacağını tahmin ettiğini belirten Kızıldağ, "Bir an önce karar alınmalı ve bu hafta bayram tatilinin 9 gün olduğu resmi olarak netleştirilmelidir. Ayrıca yaşanan tüm bu olaylar üzerine ülkenin de büyük morale ihtiyacı var. Çok sıkıntılı bir sürecin ardından vatandaşlar için moral motivasyon için çok önemli bir dönem" diye konuştu.

PANSİYONLAR DA DOLACAK
Geçen 9 günlük Ramazan Bayramı tatilinde Ege ve Akdeniz sahillerinde yurt içi turizmde geçen yıla oranla yüzde 25-30 düzeyinde bir artış gerçekleşmişti. Pansiyonların da dolduğu bu bayram tatilinde olduğu gibi sektör temsilcileri, 9 gün olmasını bekledikleri Kurban Bayramı tatilinde pansiyonların dahi dolacağını öngörüyor. Bayram için erken rezervasyon fırsatlarından yararlanmak isteyenler şimdiden tatil planlarını da yapmaya başladı. Bayram için yapılan rezervasyonlarda ilk sırayı yine Antalya alıyor. Antalya'da Kemer, Side, Belek, Alanya öne çıkarken, Ege'de Çeşme, Bodrum, Marmaris, Kuşadası en çok talep gören sahil yöreleri.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr