Rusya ile yaşanan gerilim ve artan terör endişeleriyle zor günler yaşayan turizm sektöründe, tasfiye edilen alacaklar, Aralık 2015 itibarıyla 1 milyar 636 milyon 250 bin liraya yükseldi. Bu rakam sektörün aldığı toplam kredinin yüzde 3.2’sini oluştursa da uzmanlara göre sektörde batık kredi oranı artacak. Yılda 4 milyondan fazla turistin geldiği Rusya pazarının kapanması, sektördeki krizi iyice derinleştirdi. Avrupa’dan da güvenlik gerekçesiyle rezervasyon iptallerinin artması, turizmciyi iflasın eşiğine getirdi. Rusya krizinin etkilerinin yılın ilk aylarında etkisini artırdığına ve bu rakamların henüz açıklanmadığına dikkat çeken uzmanlar, hükümetin sektör borçlarının yapılandırması kararını da buna bağlıyor. Bankacılar önümüzdeki 1-2 yılın sektör açısından sıkıntılı geçmesini bekliyor.

53 milyarlık borç

Türkiye Bankalar Birliği verilerine göre Aralık 2015 itibarıyla turizm sektörü 52 milyar 696 milyon 235 bin liralık kredi kullandı. Kasım 2015’e göre kredi kullanımı 1 milyar 879 milyon 162 bin lira arttı. Aynı dönemde tasfiye edilen alacaklar yani batık kredi oranı da 39 milyon 539 bin lira arttı. Verilere göre turizm batık kredi oranında inşaat ve perakendeden sonra üçüncü sırada bulunuyor. Son 12 ayda sektörün kullandığı nakit krediler yüzde 29.7 büyürken, batık krediler yüzde 34.9 arttı.

Uçak krizi kepenk indirtti

Bankalara yüklü miktarlarda borcu olan otelciler, kepenk indirmeye başladı. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin (TOBB) açıkladığı “Kurulan/Kapanan Şirket İstatistikleri” de turizm sektörüyle ilgili kara tabloyu ortaya koydu. TOBB verilerine göre Aralık 2015’te konaklama ve yiyecek hizmeti faaliyetinde bulunan 139 şirket kapandı. Ocak 2016’da sektörde kapanan şirket sayısı 155 oldu. Buna göre uçak krizinden bu yana toplam 294 şirket kepenk indirdi. Son 12 ayda ise turizmde faaliyet gösterip kapanan şirket sayısı 1273’e ulaştı. Sektörde 700 bin sigortalı çalışan bulunuyor.

TEB Yatırım analisti Fatih Topaç, desteklerin sektörün tamamını kapsamadığını, bununla birlikte takipteki kredilerin artmasına engel olacağı için olumlu olduğunu belirtti. Topaç, “Bu düzenlemelere yüzde 100 etkin denemez. Ancak ne kadar etkin olacağını zaman gösterecek” dedi.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr