Türkiye Otelciler Birliği’nin (TÜROB), Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü (DHMİ) verilerini baz alarak yaptığı araştırmaya göre, bu yılın ilk yarısında İstanbul Atatürk ve Sabiha Gökçen havalimanlarından transit olarak geçen dış hat yolcu sayısı 7 milyon 646 bin kişiyle rekor kırdı. Bu rakam İstanbul’a paket turla gelip bir otelde konaklayanların sayısından daha fazla.

1.8 milyarlık kayıp

Transit yolcuların, İstanbul havalimanlarına dış hatlardan gelen toplam yolcu içerisindeki payı ise yüzde 64 gibi çok yüksek bir orana yükseldi. Transit yolcu payı geçen yılın aynı döneminde yüzde 54 olmuştu. Yani bu yıl ilk 6 ayda 10 puan birden arttı. TÜROB Başkanı Timur Bayındır, turizmde sıkıntıların yaşandığı dönemde İstanbul için büyük bir potansiyelin heba olduğunu belirterek, transit yolculardan çekilecek en az 1 milyon ilave geceleme ile yaklaşık 1.8 milyar dolar ek turizm geliri elde edilebileceğini söyledi.

TÜROB’un araştırmasına göre, Ocak-Haziran 2016 döneminde İstanbul’un iki büyük havalimanından gelengiden toplam yolcu sayısı, 19 milyon 624 bini Atatürk Havalimanı’ndan olmak üzere toplam 24 milyon 96 bin kişiye ulaştı. Toplam yolcu sayısı geçen yıla göre yüzde 1 arttı. Tekil yolcu sayısı ise 12 milyon 48 bin kişi olarak gerçekleşti.

Bir kuruş bile yok

TÜROB Başkanı Timur Bayındır, turizmde sıkıntıların yaşandığı dönemde İstanbul için büyük bir potansiyelin heba olduğunu belirtti. Bayındır, transit yolcu potansiyelinin değerlendirilmesi için daha önce de pek çok kez ilgili kuruluşlarda işbirliği içinde kampanya düzenlenebileceği yönünde öneriler getirdiklerini hatırlattı.

Bayındır, “Geçen yıl bu dönemlerde yaptığımız bir açıklamada İstanbul havalimanlarından geçen transit dış hat yolcularının yarıdan fazlasının, bir şişe su dahi içmeden havalimanlarımızdan başka ülkelere gittiğini söylemiş, ilgili kurumların katılımı ile ‘Transit geçme 1 gün kal’ kampanyasını hayata geçirmeyi önermiştik. Maalesef aynı durum bu kez sayılar daha da artarak devam ediyor. Bu yolcuların en az bir gece İstanbul’da konaklamaya teşvik edilmesi böyle bir dönemde can suyu olacak” dedi.

Türkiye’nin havalimanlarını daha verimli kullanması gerektiğini dile getiren Bayındır, TÜROB olarak, havalimanlarında transit olarak geçen yolcuların bir bölümünün Türkiye’de konaklamalarının sağlanması için başta Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, THY ve özel sektör havayolu kuruluşları ile hazırlanacak ortak kampanyayı hayata geçirmek üzere işbirliğine hazır olduklarını aktardı.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr