Konya Cumhuriyet Başsavcılığı, darbe girişimi ardından FETÖ/PDY'ye yönelik soruşturma başlattı. Soruşturma kapsamında 3'üncü Ana Jet Üs Komutanlığı'na yönelik düzenlenen operasyonda Konya'dan 9, Ankara'dan 6, İzmir'den 7, İstanbul'dan 5, Diyarbakır'dan 6, Kayseri'den 4, Balıkesir'den 5, Batman'dan 9, Eskişehir'den 5, Adana'dan 4, Kütahya'dan 3, Amasya'dan 4, Malatya'dan 1, Çanakkale'den 2, Muğla'dan 1, Erzurum'dan 1 ve Hatay'dan 1 kişinin gözaltına alınacağı belirtildi. Pilotların, 'Anayasayı ihlal, Yasama Organlarını Engellemeye Teşebbüs, Hükümete Karşı İsyan, FETÖ/PDY Silahlı Terör Örgütüne Üye Olmak, Örgüt Adına Faaliyette bulunmak' iddiasıyla haklarında yakalama kararı çıkartıldığı öğrenildi.

ÖRGÜTE TAM BAĞIMLI OLANI F-16 PİLOTU SEÇMİŞLER

Türk Silahlı Kuvvetleri içine sızan örgütün, harp okulundan itibaren askeri öğrencilerle yakından ilgilenip, 'dini bütün' gençler yetiştirmek istiyoruz diyerek kandırarak, örgüte kazandırıp, örgüt lideri Fethullah Gülen'in kitaplarını okutup, videolarını izlettirdikleri iddia edildi. Örgüte kazandırdıkları askeri öğrencilerin, mezun olup pilot olduktan sonra da yine sürekli gözetim ve denetim altında tuttukları ileri sürüldü.

Pilotların atandıkları illerde de sürekli ev abilerinin değiştiği belirtildi. Örgüte kazandırılan pilotların da, örgüte bağlılık derecelerine göre kullanacağı hava unsurlarının belirlendiği ve örgüte tam bağı olan kişileri F-16 savaş uçağı pilotu olarak seçtikleri iddia edildi. F-16 pilotlarının da geleceğin pilotları olarak görüldüğü belirtildi.

TÜMGENERAL TUTUKLANMIŞTI

Konya'da geçen 20 Ekim günü yapılan 3'üncü dalga operasyonunda gözaltına alınan ve dün adliyeye sevk edilen 47 askerden, 2'si albay 29 asker çıkarıldığı mahkemece tutuklanırken, 9'u adli kontrol kararı olmak üzere 18 asker serbest bırakıldı.

Darbe girişimi ardından 3'üncü Ana Jet Üs ve Garnizon Komutanı Tümgeneral Haluk Şahar, İstanbul'da gözaltına alınıp tutuklandı. Şahar'ın, darbe girişi sırasında Üssün Hava Harekat Komutanı Kurmay Albay Mustafa Ertürk'e, 4 adet F 16 uçağının hazırda bulunması emrini verdiği iddia edildi.

Darbe girişiminin ardından hava üs komutanlığına yapılan ilk operasyonda Hava Harekat Komutanı Kurmay Albay Mustafa Ertürk ve Hava Kuvvetleri Muharebe Arama Kurtarma Timi (MAK) Komutanı Başçavuş Yılmaz Bahar'ın da aralarında bulunduğu 23 asker tutuklandı. Geçen 4 Ekim günü düzenlenen 2'nci dalga operasyonunda da 1 yarbay, 2 binbaşı, 1 yüzbaşı, 1 üsteğmen ve emekliye ayrılan 2 astsubayın da bulunduğu 21 asker tutuklandı.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr