Fırat Kalkanı harekâtı kapsamında Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) ve Özgür Suriye Ordusu’nun (ÖSO) YPG’nin önünü Mare’nin güneyinde kesmeyi amaçladığı ortaya çıktı. Yapılan değerlendirmelere göre Afrin bölgesinden doğuya genişlemeye çalışan YPG kolunun güneyinde rejimin kontrol ettiği dar bir bölge, kuzeyinde ise ÖSO bölgesi bulunuyor. Fırat Kalkanı’nın Mare bölgesinden 10 kilometre güneye ilerletilmesi durumunda YPG’nin Afrin bölgesi ile Mınbiç bölgesini birleştirmesi olanaksızlaşacak. YPG’nin Afrin Kantonu ile daha doğudaki Kobani Kantonu’nu Mınbiç üzerinden birleştirme girişimine Türkiye başından bu yana karşı çıktı. Cerablus’tan 24 Ağustos’ta başlatılan ve ardından bölgenin batısına kaydırılan harekâtın Dabık bölgesinin ele geçirilmesinden sonraki hedefi ise daha güneye 10 kilometre ilerlemek olduğu belirtiliyor. Bu ilerleyişin sağlanması durumunda YPG’nin Suriye’nin kuzeyindeki kantonları birleştirme girişimi olanaksızlaşacak.

‘Şerit kapatılacak’

Harekât ve bölge hakkında bilgi veren kaynaklar, “YPG’nin kantonları birleştirme amacı doğudaki Kobani’den batıya, Batı’daki Afrin’den de doğuya ilerleyiş ile sağlanacaktı. Afrin’den doğuya doğru hareketlenmeye Türkiye topçu atışlarıyla karşılık verdi ve Azez ile Mare’nin ele geçirilmesi önlendi. YPG, ÖSO’nun elindeki Mare’nin güneyinde rejimin kontrolünün kuzeyinde kalan dar bir şeritten ilerlemeye çalıştı. Çatışmaların ardından Dabık bölgesinin tamamen ele geçirilmesiyle yeni hedef bu bölgeden güneye ilerleme olarak benimsendi” bilgisini verdi.

YPG’nin kantonları birleştirme politikasının en kestirmeden ve kısa yoldan bu bölgede engellenebileceğini belirten kaynaklar, “Kısa bir mesafenin kontrol altına alınmasıyla YPG rejim ile ÖSO kontrolündeki bölgenin arasında kalmış olacak” değerlendirmesini yaptı. İlerleyiş güzergâhının aynı zamanda Bab istikametinde olduğunu anlatan kaynaklar, “Harekât ilerledikçe hem YPG’nin önü kapatılmış olacak hem de her adımda Bab’a biraz daha yaklaşılmış olacak” yorumunu yaptı. Kaynaklar, Cerablus’un güneyindeki Münbiç’e yönelik şimdilik bir operasyonun gündemde olmadığını, bu bölgedeki YPG unsurlarının çekilmesi konusunun ABD ile her görüşmede dile getirildiğini anımsattı. Harekât alanının doğusundaki ilerleyiş süresinde YPG’nin Mınbiç’te kalıcı olup olmadığı konusunda da samimiyet testi yapılacağını belirten kaynak, Türkiye’nin bu konuda ABD’den isteklerinde bir değişim olmadığını dile getirdi.

ÖSO 5 yerleşim yerini ele geçirdi

Fırat Kalkanı harekâtı 57. günü geride bıraktı. ÖSO üyelerinin Mare’nin güneydoğusunda Mazraat al Uyun, Beyt Misto, Tel Malid, Jisr as Samukah ve Seyyid Ali’de büyük ölçüde kontrolü sağladığı, 5 yerleşim yerinde mayın ve patlayıcı imha çalışmalarının sürdüğü belirtildi. Operasyon kapsamında 64 IŞİD hedefinin havadan ve karadan vurulduğu, 3 ÖSO üyesinin çatışmalarda öldüğü 6 ÖSO üyesinin yaralandığı, 22 el yapımı patlayıcının imha edildiği açıklandı. Koalisyon güçleri tarafından; Mazraat al Uyun’da 5 hava harekâtı sonucunda, 6 IŞİD militanının öldürüldüğü belirtildi. Operasyonun başından beri 155 yerleşim yerinde ve toplam 1260 kilometrekare alanda kontrolün sağlandığı ifade edildi. Operasyonun başından bu yana tuzaklanmış 31 mayın ve 1208 el yapımı patlayıcının imha edildiği bildirildi.

 

ÖSO 5 yerle şim
yeri ni ele geçirdi

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr