Berlin'de bir Noel pazarına giren kamyonla 12 kişinin öldürülmesi ve Ankara'da Rusya büyükelçisinin bir suikasta kurban gitmesi hakkında görüşü sorulan Trump, "Bu olanlar korkunç" dedi.

IŞİD örgütü Berlin saldırısının sorumluluğunu üstlendi ancak Amerikalı yetkililer, olayın IŞİD tarafından yönetildiğine dair bir kanıt görmediklerini söylüyor.

Ankara'da Rus Büyükelçisi Andrei Karlov'u öldüren kişi de eylem sırasında Suriye'deki savaşla ilgili sloganlar haykırmıştı.

Trump, bu şiddet olaylarının ardından Müslümanların ABD'ye girişi hakkındaki görüşünü soran gazetecilere, "Benim planlarımı öteden beri biliyorsunuz. Haklı olduğum kanıtlandı. Yüzde yüz kanıtlandı. Olanlar utanç verici" dedi.

Trump seçim kampanyası sırasında terörle mücadele yöntemi olarak geçici bir süre için Müslümanların ABD'ye girişinin yasaklanması önermiş, bu görüşü hem ABD'de hem de ülke dışında çok eleştirilmişti.

Trump daha sonra bu önerisini yumuşatarak terör ihraç ettiği bilinen bölgelerden gelen ve güvenlik kontrollerinin yapılması mümkün olmayan kişilerin girişine engel olunması gerektiğini söylemişti.

Trump Pazartesi günü meydana gelen Berlin saldırısıyla ilgili olarak yaptığı yazılı açıklamada, IŞİD ve diğer militan İslamcı gruplar için, "Kendi küresel cihadları kapsamında sürekli olarak Hıristiyanları yaşadıkları yerlerde ve ibadet mekanlarında öldürüyorlar" demişti.

Ancak dün yaptığı açıklamada, daha önce Hıristiyanlara yaptığı atfı kullanmayan Trump bu kez, "Bu insanlığa karşı bir saldırıdır ve mutlaka durdurulmalıdır" dedi.

ABD yetkilileri, Trump'ın ilk sözlerinin Müslümanlar arasında Batı aleyhtarı duyguları körüklemesinden ve Müslüman toplumlarının şiddetle mücadelede gösterdikleri işbirliğini zayıflatmasından kaygı duymuşlardı.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr