Los Angeles, Philadelphia, Denver, Baltimore, Dallas, Oakland’ın de aralarında olduğu ülkenin pek çok bölgesi önceki gece de ayaktaydı. Oregon eyaletinin başkenti Portland’daki gösterilerde olay çıktı. Sayıları birkaç bini bulan göstericiler bazı dükkanların ve araçların camlarını kırdı. Polis protestoculara göz yaşartıcı gazla müdahale etti, en az 26 kişi tutuklandı. Portland Emniyet Müdürlüğü, protesto eylemlerini “ayaklanma” olarak nitelendirdi.

Sanders: Kâbusun oluruz

 Trump ise twitter hesabından protestoculara çattı. Daha önce Demokratların seçimlerde hile yapacağını öne süren Trump tweetinde “şeffaf ve başarılı bir başkanlık seçimini yeni bitirdiklerini” söyledi. Devamında sokağa çıkanları “Medya tarafından kışkırtılan profesyonel protestocular” olarak nitelendiren Trump, “[Bu] Büyük haksızlık!” dedi. ABD’de bazı çevrelere göre, Hillary Clinton yerine Demokratların başkan adayı olsaydı seçim sonuuçlarının daha farklı olacağı belirtilen Bernie Sanders de Trump’ı uyardı. Sanders, çalışan kesimin hayat standartlarını yükseltmek için Trump ile birlikte çalışmaya hazır olduğunu belirtirken yeni başkanın halkın öfkesini Müslümanlar, hispanikler ve siyahilere yöneltmesi durumunda Trump’ın en büyük kabusu olacaklarının altını çizdi. Russia Today’a konuşan Kremlin sözcüsü Dmitri Peskov ise Trump ile Putin’in dış politikaya bakış açılarının “şaşırtıcı şekilde birbirine yakın olduğunu” savundu. Trump’a yönelik sert tepkilerin yükseldiği Berlin’den ise dün Başbakan Angela Merkel’in Trump ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdiği haberi geldi. Görüşmede iki ülke arasındaki yakın ilişkilerin devam ettirilmesi üzerine konuşulduğu açıklandı. Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ise Trump ile yapacağı telefon görüşmesinde ABD’nin Suriye, Ukrayna ve İran ile nükleer anlaşma gibi konularda tutumunu netleştireceklerini umduğunu söyledi.

Irkçılar sahnede

Ku Klux Klan’ın (KKK) “Sadık Beyaz Şövalyeler” isimli kolu Trump’ın seçimleri kazanması şerefine 3 Aralık’ta North Carolina’da bir “zafer yürüyüşü” yapacağını duyurdu.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr