Kral 1’inci Manuel tarafından 1250-1260 yılları arasında manastır olarak yaptırılan ve 1964’ten sonra müzeye dönüştürülen kilise, 2013 yılınca dönemin başbakanı Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla camiye dönüştürülmüştü.

Agos’tan Vartan Estukyan’ın haberine göre Mimarlar Odası Başkanı Eyüp Muhcu, Ayasofya’da kadınlar için ayrı bir bölüm oluşturmak amacıyla paravan konduğunu, duvarlara çivi çakıldığını, zeminin halıyla kaplandığını ve yapı içindeki fresklerin işçiler tarafından kazındığını söyledi.

Devamı da gelecek

Mimarlar Odası olarak suç duyurusunda bulunacaklarını belirten Muhcu, Ayasofya’daki uygulamaların mimari bütünlüğü bozacak şekilde yapıldığını kaydetti: “Kilisenin tavanında İsa’nın doğuşunu sembolize eden bir ikona var, hazırlanan projeyle bu ikonanın görünmemesi için tavanın kaplanması da ön görülüyor. Bu da bize gösteriyor ki, müze için hazırlanan proje restorasyon için değil, yapıyı kalıcı olarak camiye dönüştürmek için. Hazırlanan röleve projesi ile gerçek durum gizlenmiyor. Uygulamalar, bildirilmesine rağmen durdurulmadı. Sorumlular hakkında 2863 sayılı kanun kapsamında suç duyurusunda bulunacağız.”

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr