Krizin ekonomik gibi görünen “politik kriz” olduğuna işaret edilen raporda, krizden çıkabilmenin yolunun demokratikleşmeden, OHAL’in kaldırılmasından, başkanlıktan vazgeçilmesinden geçtiği belirtildi. Raporda, “Tersi yöndeki yönelimler ise Türkiye’ye iyice kaotik günler vaat ediyor” denildi.

TMMOB Makina Mühendisleri Odası’nın her ay iktisatçı-yazar Mustafa Sönmez’in katkısıyla hazırladığı sanayinin sorunları raporunun 23.’sü “Kriz Tehlikesi: Sanayide Küçülme” başlığıyla yayımlandı. Raporda, şu değerlendirmelere yer verildi:

-Türkiye ekonomisi yeni bir krizin eşiğinde. Yılın üçüncü çeyreğinde ekonominin tamamında yüzde 1.8 oranında küçülme yaşanırken imalat sanayiindeki küçülme yüzde 3.2’yi buldu. Türkiye ekonomisi 2016’nın 3. çeyreğinde yüzde 1.8’lik daralma ile yeni bir krize giriş yaptı.

-2016’nın son çeyreğine ait ekim-aralık döneminde de küçülmenin devam etme ihtimali yüksek. Son çeyreğin ilk ayı ekimde imalat sanayisi üretimi, bir önceki ayın üretimine göre yüzde 5 geriledi. Sanayide özellikle, dayanıklı tüketim malları üretimindeki gerileme dikkat çekiyor. 2015’in ilk 10 ayında yüzde 5’e yakın üretim artışı gösteren bu sektörde, 2016’nın ilk 10 ayında yüzde 3’e yakın düşüş kaydedildi.

-Türkiye’nin 2009 ile kıyaslanmayacak ölçüde riskleri artmış durumda. Bu kriz, daha çok iç politik dinamiklerden kaynaklanıyor ve ağırlıkla “ev yapımı” niteliğinde. Hızlandıran dış rüzgârlar olsa da Türkiye’nin bundan diğer ülkelerden daha fazla etkilendiği gözden kaçmamalı.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr