Siyasi tarihimizde iktidarların gazete ve gazetecilere iyi gözle bakmadıkları bilinir. Tek Parti döneminden adına demokrasi dediğimiz ama bir tek parti sultasından öteye geçemeyen Demokrat Parti’ye uzanan çizgide muhalif gazetecilerin, yazarların yolu cezaevlerinden geçmeye başlamıştır. Sonrası 12 Martlar, 12 Eylüller yine gazeteci ve yazarlar baskı, zulüm içinde mahkeme salonları ile hapishaneler arasında mekik dokumaya başladılar. Bütün bu geçmişe göz attığınızda basın tarihimizin köklü gazetelerinden Cumhuriyet’in iktidarlar tarafından en çok hırpalanan, yazarları tutuklanan gazete olduğunu görürsünüz. Şimdi ise OHAL’in kanatları altına alınmış günümüz iktidarı tek başkan, tek parti, tek tip gazeteci, tek tip yurttaş yaratma eylemine başlamışken Cumhuriyet’in dışarıda tutulacağını düşünmek safdillik olurdu. Dolayısıyla Cumhuriyet’e yönelik baskın beni şaşırtmadı diyebilirim. Elbette Avrupa İnsan Hakları’nın 10. maddesini askıya alan bir ülkenin gözü karalığından her şey beklenir de bir gazetenin yazarı, çizeri, çalışanı, yöneticisi gözaltına alınarak kapatılma raddesine getirilmesi düşünülemez. Yaptılar. “Gazeteci tutuksuz yargılanmalı” dedik, “gazetecilik suç değildir” dedik dinlemediler. Gözdağı verdiler. Ama bir kez daha yanıldıklarını görecekler. Cumhuriyet yine dimdik. Başta okurları, halkın haber alma kanallarını açık tutmaya kendilerini adamış meslektaşları, yürekli meslek örgütleri ile yine ayakta. Tehditleriniz, çağdaş parlamenter demokrasilerin yüzünü kızartan ayıplı yaptırımlarınız bizi yıldıramayacak. Siyasetçiler bir gün gidecek oysa düşünce ifade özgürlüğünü, halkların haber alma hakkını savunan özgür gazetecilik hep var olacak.

Meslektaşlarımız Haber Nöbeti'nde

 Gazetemize destek amacıyla, Türkiye Gazeteciler Sendikası, DİSK Basın-İş , Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, Çağdaş Gazeteciler Derneği ve Haber-Sen’in başlattığı ‘haber nöbeti’ dün de devam etti. Dünkü nöbete TGC Genel Başkanı Turgay Olcayto, TGS Mali Sekreteri Can Uğur, DİSK Basın-İş’ten Alptekin Babaç ile Aliye Gümüş Bekler, ÇGD İstanbul Şube Temselcisi Uğur Güç ve KESK Haber-Sen’den Mehmet Demir katıldı. TGC Başkanı Olcayto, “Buradan Aslı Erdoğan’a ve Necmiye Alpay’a da selam gönderiyoruz. Arkadaşlarımızında bırakılmasını istiyoruz” dedi. TGS Mali Sekreteri Can Uğur, “Burada sadece Cumhuriyet’e sahip çıkılmıyor, iktidarın medyası olmamak için direniliyor. Toplumun ezilen her kesimi Cumhuriyet’in bahçesinde direniyor” dedi. DİSK Basın-İş temsilcisi Alptekin Babaç da halkın 4 gündür Cumhuriyet’in bahçesinde haber alma hakkına sahip çıktığın söyledi. ÇGD İstanbul Şube Temselcisi Uğur Güç is gazetecilerin iktidar tarafından yok edilmek istenmesine direnç gösterildiğini vurguladı.

'Buna kargalar bile gülmez’

Haber nöbetine önceki gün, TGC Genel Sekreteri Sibel Güneş, Haber-Sen 5 No’lu Şube Başkanı Engin Başçı, gazeteciler Banu Güven, Bülent Mumay, Erol Aral ve Aylin Kotil katıldı. Güneş, “Gazetecilik suç değildir ve gözaltına alınan arkadaşların serbest bırakılmasını istiyoruz” dedi. Başçı, basının özgür olmadığı bir ülkede toplumun da özgür olamayacağını söyledi. Banu Güven de “İktidara biat etmeyen ne kadar basın kuruluşu varsa kapatıldığını görüyoruz. Asla teslim olmayacağız” diye konuştu. Gazeteci Bülent Mumay ise “Kurulduğu günden bu yana ülkeyi tarikat ve cemaat sarmalına karşı uyaran ve yayın politikası yürüten Cumhuriyet’in gazetecilerini cemaaten gözaltına aldığınız zaman buna kargalar bile gülmez” ifadelerini kullandı.

 

 

 

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr