Türk Hava Yolları (THY) Yönetim Kurulu Başkanı İlker Aycı, THY’nin İstanbul’da ağırladığı 120 yabancı gazeteciye 15 Temmuz darbe girişimi ve Fethullahçı Terör Örgütü’nü (FETÖ) anlattı. 28 Haziran terör saldırıları ve 15 Temmuz darbe kalkışması sonrası yapılan değişikliklerin THY’ye 40 milyon dolar üzerinde ek maliyet getirdiğini söyleyen Aycı, “15 Temmuz darbe kalkışması peşinden operasyonlara devam ettik. 28 Haziran terör saldırıları ve 15 Temmuz darbe kalkışması peşinden biletleri kayıtsız şartsız değiştireceğimizi söyledik. Bu iki olayın peşinden yapılan değişikliklerin maliyeti 40 milyon doları geçmiştir” dedi.

Yolcu ve kargoların taşıt ya da deniz, kara, hava, tren arasında geçiş yaptığı yer olarak tanımlanan hublardan biri olan İstanbul’da yaklaşık 75 milyon yolcu kapasitesi olduğunu belirten Aycı, bu yıl 64 milyon yolcu taşıyacaklarını söyledi.

Anadilinde hizmet

Aycı, söz konusu yolcu kapasitesinin yüzde 60’ının transit yolcu, yüzde 40’nın da ana hub doğrudan varışlı ve çıkışlı yolcular olduğunu bilgisini verdi. Yeni havalimanının bitmesiyle büyümeye devam edeceklerini söyleyen Aycı, “Bu havalimanında 90 milyonla başlayacak yolcu kapasitesi 150 milyona çıkacak. Yeni hatlarla büyümeye devam edeceğiz. Asya pazarı önemli. Türk milleti olarak kökenimiz bir tarafı Orta Asya, bizler kökü oralara dayanan bir ülkeye yerel dilinde yeni kabin memurları alarak sizlere sizlerin dilinde hizmet vermeyi amaçlıyoruz” ifadelerini kullandı. Atatürk Havalimanı’nda uçuş rekorunun kırılmasının kendilerini çok memnun ettiğini söyleyen Aycı, “’Gökten ne yağar da yer kabul etmez’ diyeceğiz. Dolayısıyla toparlanmanın olduğunu görüyoruz. Bu toparlanma da bizi ziyadesiyle memnun ediyor. Zira yaşananları sizler de biliyorsunuz. Sektörümüzde ve turizmde, taşımacılık sektöründe, havacılık sektöründe ve şirketimizde bir yan etkisi oldu. Bu etkinin suratle telafisi bakımından da bu rakamları çok olumlu ve önemli görüyorum” dedi.

HİSSELERİ ERİYOR

Türk Hava Yolları (THY) hisseleri marttan bu yana düşüş seyrini sürdürüyor. 21 Mart’ta 7.96 lira olan hisseler, en son 21 Temmuz’da 4.87 lira ile dip yapmasının ardından dün 5.16 liradan işlem gördü. Nisanda THY hisselerindeki sert düşüşün kaynağının, son dönemde gündeme gelen ve borsayı sarsan “herif” lakaplı gizemli yatırımcının olmasından şüphelenilmişti. Atatürk Havalimanı’nda 28 Haziran’da gerçekleştirilen terör saldırısının ardından da Borsa İstanbul 100 Endeksi’nde puan bazında en fazla düşen hisseler havacılık hisseleri oldu. THY hisseleri saldırının etkisiyle 29 Haziran’da 1.51 kayıpla 5.88 liraya indi. Şirket hisseleri 15 Temmuz darbe girişiminden de en çok etkilenen hisseler arasında yer aldı. Siyasi risklerin artacağı ve ülkeye gelen ziyaretçi sayısının düşeceği beklentisiyle THY hisseleri, 19 Temmuz’da yüzde 15’e yakın düştü.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr