Türkiye, Dünya Ekonomik Forumu’nun yayımladığı ETİ (Enabling Trade - Ticaretin Etkinleştirilmesi 2016) endeksinde 2014 yılına göre 11 basamak birden düştü. Düşüşün güvenlik sorunlarından kaynaklandığı bildirildi.

Anka’nın haberleştirdiği ve endeksin yer aldığı “The Global Enabling Trade Report 2016” raporuna göre Türkiye 136 ülke arasında en etkin ticaret yapan 59’uncu ülke oldu. 2014 yılında yayımlanan raporda Türkiye 134 ülke arasında 48. sırada yer almıştı.

Piyasaya erişim azaldı

Diğer yandan Türkiye terörizm nedeniyle düşüş göstermesine karşın Çin (61.sıra), Tayland (63), Suudi Arabistan (67), Brezilya (110), Rusya Federasyonu (111) ve İran (132) gibi dünya ticaretinde söz sahibi ülkeleri geride bıraktı.

Raporda şöyle denildi: “Türkiye’nin gerilemesi, iç piyasasına daha kısıtlı bir erişim ve çalışma ortamının kötüleşmesinin sonucu. Ülkenin çalışma ortamı fiziksel güvenliğin azalması nedeniyle zarar gördü. Bu nedenle finansmana erişim azaldı. Ülke aynı zamanda uyguladığı farklı tarifelerin sayısını da artırdı, bunların arasında değer üzerinden yani ad valorem olmayan ve birim başına konulanlar da bulunuyor. Böylece de tarife yapısının karmaşıklığı artıyor. Ülke sınır yönetim prosedürlerinde; örneğin sınır ve uygunluk belgesi maliyeti 15 ton otomotiv parçası ithali için toplam 797 dolar olurken, önemli iyileşmeler gerçekleştiremedi ve 45. sırada yer aldı. Türkiye, genel ulaştırma altyapısındaki iyileştirmelere ise katkıda bulundu. Bu alanda üç sıra yükselerek 27’nci oldu.”

Rapora göre Türkiye’nin dünya ticaretindeki payı yüzde 1.06, ticaretinin serbestliği ise GSYH’sinin yüzde 49’u ile ifade ediliyor. Türkiye küresel endeksin alt endekslerinden İç Piyasaya Erişim’de 2014’te 60’ıncı sırada idi, bu yıl 87’nci oldu.

Çalışma ortamı bozuldu

Çalışma ortamı terörün yarattığı ortam nedeniyle Türkiye’nin en fazla gerilediği alt endeks oldu. Rapora göre Türkiye “Çalışma Ortamı” alt endeksinde iki yıl önce 53. sırada yer alırken, 2016’da 20 sıra gerileyerek 73. sıraya indi. “Ulaşım Hizmetlerine Erişebilirlik ve Kalitesi” alt endeksinde 36’ncılıktan 45’inciliğe indi. Diğer yandan raporda Türkiye’nin iyileşme gösterdiği alanlar da var. Türkiye, “Dış Piyasalara Erişim” alt endeksinde iki yıl öncesine göre 93’üncülükten 88’inciliğe yükseldi. “Sınır Yönetiminin Verimlilik ve Saydamlığı” alt endeksinde 47. iken 45’inciliğe çıktı. “Bilgi ve İletişim Teknolojilerine Erişim ve Kullanımı” alt endeksinde 2014’te 77’nci sıradayken 2016’da 74’üncü oldu.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr