Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) 1. dönem ortak sınavları dün yapılan Fen Bilimleri, T.C İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük ile Yabancı Dil testleriyle tamamlandı. Mazeret sınavları 17-18 Aralık’ta yapılacak.

Binlerce tam yapan çıkmaz

Oğuzkaan Okulları yönetim kurulu üyesi Hatice Yılmaz, “Sınavın belirleyici dersleri Türkçe, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersleri oldu. Bu sınavda geçen yıllarda olduğu gibi dört binleri bulan tam yapan öğrenci olacağını sanmıyorum” dedi.

Fosfat yerine fosfor

Yılmaz, Fen Bilimleri testindeki bir soruyla ilgili şu değerlendirmeyi yaptı: “A kitapçığı 1. soruda Nükleotidin açıklaması yapılırken fosfat yerine fosfor kullanılmış. Dolayısıyla Nükleotidin tanımı yetersiz ve eksik kalmış. Nükleotidin yapısı açıklanırken ‘bir fosfor’dan oluştuğu söylenmiş. Bu yanlış bir ifade. Bir Nükleotidin yapısında ‘bir fosfat, bir şeker, bir organik baz’ bulunur. Soru kökü kesinlik istediğinden öğrencinin yorumuna dayalı bir durum söz konusu değil. Soru eksik ve yetersiz olmasına rağmen öğrencilerin farklı bir cevap verme ihtimali bulunmadığından genelde doğru cevap verilmiştir. MEB’in kazanımları da dikkate alındığında soru eksik ve hatalıdır. Sorunun iptal edilmesi söz konusu olabilir.’’

‘Bilene kolaydı’

İstanbul Beşiktaş’taki Şair Nedim Ortaokulu’nda sınava giren öğrencilerden bazılarının görüşleri şöyle: 

Deniz Çubukçu: Fen bilimleri zorlayıcıydı. Birkaç eleyici soru vardı. İnkılap bilen için kolaydı. Genelde zorlanmadım. İngilizce soruları kelime bilgisi gerektiriyordu. 

Efe Kaçan: İngilizcede eleyici sorular vardı. Fen bilimlerindeki sorular ise dengeliydi. 1-2 sorudan emin değilim. 

Esra Yılmaz: Fen bilimlerinde kafa karıştırıcı sorular vardı. Pek iyi geçmedi. Diğer iki testten memnunum.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr