ABD Hava Kuvvetleri Bakanı Deborah Lee James, önceki gün Twitter’dan paylaştığı fotoğrafla, ABD’nin B-52, B-1 ve B-2 jetlerinin ilk defa aynı anda Guam’daki Andersen Hava Üssü’nde konuşlandırıldığını açıkladı.

ABD’nin nükleer silah taşıma kapasitesine sahip jetleri bölgede konuşlandırmasının, Çin’e ve Kuzey Kore’ye karşı ‘askeri gözdağı’ niteliği taşıdığı belirtiliyor.

ABD’nin bu adımının, Lahey’deki Temyiz Mahkemesi’nin Çin’in Güney Çin Denizi’ndeki tartışmalı adaları kendi toprağı saymasına karşı verdiği kararın ve Çin’in THD füze kalkanını bölgede konuşlandırmasının ardından gelmesi dikkat çekti.

ABD PASİFİK’TE ASKERİ ETKİNLİĞİNİ ARTIRIYOR

Çin konuyla ilgili açıklama yapmazken Kuzey Kore, ABD’nin ülkeye önleyici bir nükleer saldırı düzenleme riski olduğunu savundu.

ABD Başkanı Barack Obama yönetiminin askeri alanda son dönemde Pasifik bölgesine öncelik verdiği ve bölgedeki askeri etkinliğini artırdığı biliniyor. Askeri uzmanlar, son dönemde nükleer silahlanmanın ve askeri çatışma riskinin ciddi biçimde arttığı bölgede ABD’nin hamlelerinin istikrarsızlığı daha da derinleştirdiğini vurguluyor.

KAYNAK: Spuknik

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr