Gözler Astana’da 23 Ocak’ta yapılması planlanan Suriye barış görüşmelerine çevrilirken Rusya’nın yanı sıra inisiyatifin başrolündeki iki ülke İran-Türkiye arasında tansiyon yükseldi. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun Suriye’deki kırılgan ateşkesin ihlal edildiği haberleri konusunda önceki gün yaptığı açıklamada kullandığı “İran’ın da (Suriye’de) garantörlüğünün gereğini yapması lazım. Şii milisler ve rejim üzerinde ağırlığını koyması lazım... Artan ihlallerin durdurulmaması halinde Astana süreci akamete uğrayabilir” şeklindeki ifadelerine Tahran hükümetinden sert tepki geldi. İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Behram Kasımi, “Türk makamlarının yapıcı olmayan açıklamaları, mevcut durumu daha da karmaşık hale getirip, Suriye krizinin siyasi çözümüne yönelik sorunları daha da arttıracaktır” dedi.

‘Muhalifler çiğniyor’

Kasımi “İran üçlü Moskova sürecinin ortağı olarak, anlaşmanın ciddi bir şekilde uygulanmasını vurgulamakta ve anlaşmanın diğer tarafı olan Türk yetkililerinden de mevcut gerçeklere ve taahhütlerine karşı tutum sergilememelerini beklemekte” ifadesini kullandı. Suriye’deki ateşkesin muhalif silahlı güçler tarafından çiğnendiğini söyleyen Kasımi, mevcut bilgilere göre silahlı muhalif güçler tarafından ateşkesin bir günde 45 defadan daha fazla çiğnendiğini ve gerekli olduğu takdirde bunun detaylarının yayımlanabileceğini söyledi.

“Türkiye, Suriye krizini sona erdirmek için kalıcı ateşkes ve siyasi müzakerelerin başarılı olmasını istiyorsa, muhaliflerin garantörü olarak gerekli önlemleri alarak muhalifler tarafından yapılan ateşkes ihlallerine karşı çıkmalı” diyen İranlı sözcünün “Türkiye aynı zamanda başka tarafları suçlamaktan ve gerçeklere aykırı tutum takınmaktan da vazgeçmeli” yönündeki ifadeleri dikkat çekti. Rusya’dan dün yapılan açıklamada Suriye’deki ateşkesi denetlemekle görevli Rus-Türk ortak komisyonunda görev yapan Rus askerlerinin son 24 saat içinde 12, Türk mevkidaşlarının ise 27 ateşkes ihlali kaydettiği açıklaması geldi.

Lazkiye’de saldırı

SANA ajansının haberine göre, dün Lazkiye’de bombalı araçla düzenlenen saldırıda en az 11 kişi yaşamını yitirdi, 30 kişi yaralandı. Hükümet güçlerinin kontrolündeki Lazkiye’de gerçekleşen saldırının ateşkesin ardından en büyük can kaybına neden olan kanlı eylem olduğu belirtiliyor. Öte yandan Sputnik’in haberine göre üç Fransız milletvekili, Suriyeli Hıristiyanlarla Noel kutlamaları için dün Halep’e gitti. Temasları çerçevesinde Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ile de bir araya gelmeleri planlanıyor.

Su havzası mücadelesi

Muhaliflere yakınlığı ile bilinen Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, ateşkes yedinci gününe girerken hükümet güçlerinin başkent Şam’ın kuzeyinde yakınlarında su havzasının bulunduğu Barada Vadisi’nde cihatçı grupların elinde bulunan alanları ele geçirmek için bombardıman düzenlediğini aktardı. Suriye hükümeti, başkent Şam’ın su şebekesinin cihatçıların saldırılarının hedefi olduğunu, binlerce kişinin susuz kaldığını duyurmuştu.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr