Malezya’da 1MDB isimli devlete bağlı yatırım fonundaki 11 milyar dolarlık yolsuzluk skandalının göbeğinde yer alan Başbakan Necip Rezak’ın buradan hortumladığı paralarla milyonlarca dolarlık lüks harcama yaptığı ortaya çıktı. Malezya’nın yanı sıra İsviçre dahil 5 ülkede yolsuzluk soruşturması yürütülürken, ABD’nin Wall Street Journal (WSJ) gazetesi bankalararası para transferlerinin belgelerini ele geçirdi.

15 milyon dolar harcadı

Böylece Necip’in hesaplarından son 5 yılda akan para gözler önüne serildi. Dünya çapındaki mağazalarda giyim kuşam, mücevher ve otomobillere en az 15 milyon dolar harcayan Necip’in devlet fonlarından kişisel harcamalarına hiç para gitmediği savunması da yerle yeksan oldu.

2009’da iktidara gelen Necip, devlet fonlarını büyük bir siyasi makineyi işletmek için kullanmış. Belgelere göre, Necip’in AmBank Bhd’deki 5 hesabına 2011-15 arası 1 milyar doların üzerinde para nakledilmiş. Soruşturmacılara göre bu paranın kaynağı 1MDB. 2014-2015’te aynı hesaplara SRC International Bhd şirketinden de 25 milyon dolar nakledilmiş. SRC eskiden 1MDB’ye bağlıydı, 2012’de maliye bakanlığı kontrolüne geçti. Başbakan, fonlardan hesaplarına aktardığı paralardan on milyonlarca doları, Mayıs 2013 seçimleri yaklaşırken, 500’den fazla yandaş siyasi, kuruluş ve avukata nakletmiş.

Solar Shine Bhd isimli paravan şirkete naklettiği 44 milyon dolarla da seçmenlere gıda ve kırtasiye paketleri hediye edilerek oy toplanmış. Bu arada devlet bankası CIMB Group Holdings Bhd’yi yöneten erkek kardeşi Nazır’ın hesabının payına da 7 milyon dolar düşmüş.

Malezya Başsavcısı ocak ayında Necip’i görevi kötüye kullanmaktan aklarken 2013’te hesaplarına giren 681 milyon doların Suudi kraliyet ailesinden yasal bağış olduğunu öne sürmüştü. Yandaşlar da Malezya içinde harcanan paraların siyasi amaçlarla kullanıldığını ve yasaların buna izin verdiğini savunmuştu. Ancak belgeler bunu yalanlıyor. S. Arabistan’daki bir kişiden para transferi çok daha erken bir tarihte, 2011 ve 2012’de olmuş, 200 milyon doları geçmemiş.

Hawaii alışverişi

Üstelik paralar lüks harcamalar için har vurulup harman savrulmuş. Haziran 2011’de Signature Exotic Cars şirketinden otomobil alımına 56 bin dolar harcanmış. 2014 Noeli’nde ABD Başkanı Barack Obama ile golf diplomasisi için Hawaii’de bulunan Necip’in kredi kartıyla eşi Honolulu’daki Chanel mağazasında 130 bin 625 dolarlık alışveriş yapmış. Aynı kredi kartıyla ağustos 2014’te İsviçreli mücevherci De Grisogono’nun İtalya’daki bir mağazasından 750 bin Avro’luk alışverişe imza atmış.

Temmuz 2014’te oğlu Nur Aşman Necip’in hesabına 70 bin dolar aktaran Necip, 2011-14 arası lüks giyim firması Jakel’e 14 milyon dolardan fazlasını nakletmiş. Bu masrafları karşılayan banka hesapları ise 1MDB ve SRC’den hortumlanan paralarla finanse ediliyor. Örneğin SRC, tam Necip’in Obama ile golf oynamasının arifesinde, başbakanın hesaplarına 18 milyon dolar göndermiş.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr