Rusya’nın havadan desteklediği Suriye hükümet güçlerinin Halep’in kuzeyindeki silahlı gruplarla Türkiye arasındaki bağlantıyı kesmesi karşısında uluslararası uzmanlar, bu gruplarla birlikte Ankara ve Riyad için de hezimetin yakın olduğu yorumunu yapıyor. Rusya’nın Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ı Suriye’yi işgale hazırlanmakla suçlamasının ardından Suudi Arabistan’ın da Suriye’de kara harekatına hazır olduğunu açıklaması üzerine Tahran ve Şam sesini yükseltti.

Dün Şam’da basın toplantısı düzenleyen Suriye Dışişleri Başkanı Velid Muallim, Suriye hükümetinin onayı olmadan hiçbir ülkenin Suriye’ye asker gönderemeyeceğini vurguladı. Muallim “Kimse Suriye’ye saldırabileceğini ya da egemenliğini ihlal edebileceğini aklından geçirmesin. Size garanti ediyorum, Suudiler ya da Türkler, Suriye’ye girerlerse tahta tabutlarda geri dönerler” dedi.

 

‘Sağ bırakmayız’

“Yemen ve başka yerlerde yaptıklarına bakarak zırdeli Suudi liderliğinden her şey beklenir” diye ekleyen Suriyeli bakan, Rus mevkidaşı Sergey Lavrov’un “Türkiye ve Ürdün sınırları kapanmadan Suriye’de ateşkes uygulanamayacağı” açıklamasına destek verdi.

İran Devrim Muhafızları Komutanı Ali Caferi de “Suudi Arabistan’ın Suriye’ye asker göndermeye cesaret edebileceğini sanmıyorum” dedi. Caferi “Olur da gönderirlerse tekini sağ bırakmayız. Bu, Suudiler için intihar olur” diye ekledi. Devrim Muhafızları’nın eski komutanı olan Düzenin Yararını Teşhis Konseyi Genel Sekreteri Muhsin Rezai de, böyle bir durumda Türkiye, S uudi Arabisyan ile Rusya, Suriye arasında çatışma çıkacağı ve ABD’nin de girmek zorunda kalacağını belirtip “Büyük bir bölgesel savaş çıkar” dedi. Rezai, “çılgınca işlere kalkışmakla” meşhur Suudi liderliğinin, böyle bir hamle yaparsa tüm bölgeyi yakacağı uyarısında bulundu.

AFP’nin konuştuğu King’s College London Savunma Çalışmaları’ndan Andreas Krieg ise “Esad’ı devirmeleri için silahlı gruplara dünyanın parasını yatırmış Suudi Arabistan’ın hiçbir şey yapmadan eli kolu bağlı bu hezimete seyirci kalamayacağı, Suriye’de eli boş kalan Erdoğan’ın Türkiye’sini de büyük ihtimalle peşine katacağını” söyledi.

 

Ankara can atıyor

Aynı zamanda Katar ordusuna danışmanlık yapan Krieg “Türkiye ile S. Arabistan’ın Suriye savaşının gidişatını tersine çevrimeye ihtiyacı var. Suudiler, Doha ve Ankara ile işbirliği içinde müdahale edecektir” dedi. Körfez Araştırmaları Merkezi’nden Mustafa Alani “Suudiler Suriye’de siyasi çözüme inanmıyor, bu işin savaş alanında çözüleceğini düşünüyor. Rusya hava operasyonuna başlayıp Türkiye’yi denklemin dışına ittiğinden beri Ankara da kara harekatı için can atıyor. Türk güçleri dahil olacaksa Suudiler kara harekatı konusunda ciddi” diye konuştu.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr