Irak'tan 3 ay öce Türkiye'ye gelen VKhalid Yaseen Ismail, ailesinin 8 ferdiyle birlikte Manisa'daki akrabalarının yanına sığındı. Daha rahat yaşam için Avrupa'ya gitmek isteyen Iraklı aile, insan kaçakçılarıyla 15 bin dolara anlaşıp, lastik botla umut yolculuğuna çıktı. Ancak, sahil güvenlik ekipleri tarafından yakalanınca, Avrupa hayalleri başlamadan bitti.



Polise teslim edilen ailenin 19 yıldan bu şeker hastası olan kızları, 28 yaşındaki Valaa Khalid Yaseen, iddiaya göre, insan kaçıkçılarının, "Yakalanırsanız Suriyeli'yiz deyin, daha çabuk bırakılırsınız" nasihatine uydu.

Kendisine Suriyeli kimliği çıkartılan genç kız, babası Khalid Yaseen Ismail ve ailesi ile birlikte serbest bırakılmaları ardından Manisa'ya döndü. Umutları kalmayan aile ellerindeki son para ile uçak bileti alıp, Irak'a dönmeye karar verdi. Ancak, gümrükteki işlemler sırasında hasta kızları Valaa Khalid Yaseen'in hem Irak hem de Suriye kimliği olduğu ortaya çıktı.



Gümrük yetkilileri genç kızın geçişine izin vermezken diğer aile üyelerinde sorun çıkarmadı. Kızını tek başına bırakmak istemeyen baba Khalid Yaseen Ismail ise diğer aile üyelerini uçağa bindirip, kızıyla birlikte Türkiye'de kaldı.

"YARGILANMADAN TÜRKİYE'DEN GİDEMEZSİN"

Kızının geçişine izin verilmemesini araştıran baba Khalid Yaseen Ismail, kızı Valaa Khalid Yaseen hakkında çifte kimlikten dolayı dava açıldığını ve mahkeme sonuçlanmadan Türkiye'den gidemeyeceğini öğrendi. Manisa'ya dönen baba ile kız, akrabalarının yanında tek göz odada kalmaya başladı. Bu arada şeker hastası Valaa Khalid Yaseen'in hastalığı giderek ağırlaştı. Baba Khalid Yaseen Ismail, şöyle konuştu;

"15 bin doları insan kaçakçılardan geri alamadık. Burada parasız kaldık. Emniyet ve Göç İdaresi, 'Yargılanacaksın ondan sonra Irak'a gidebileceksin' diyor. Ancak kızım çok hasta. Biran önce ülkemize dönmek istiyoruz. Kızım sadece kaçakçıların nasihatina uydu. Burada çok perişanız. Kızımın durumu da her geçen ağırlaşıyor."

"ÖLECEKSEM ÜLKEMDE ÖLEYİM"

Hastalığı nedeniyle yataktan kalkamayan Valaa Khalid Yaseen ise ailesinin yanına ülkesine dönmek istediğini söyledi. Yetkililerden yardım isteyen Yaseen, "Hastalığım gittikçe ilerledi. Artık iğneler bile işe yaramıyor. Yataktan kalkamıyorum. Tek isteğim ülkeme, ailemin yanına dönmek. Sadece daha iyi bir hayat istemiştik. Öleceksem bile ülkemde ölmek istiyorum" dedi.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr