Resmi rakamlara göre şu anda Türkiye’de 2.5 milyon civarında Suriyeli mülteci var. Suriyelilerin yüzde 54’ü 18 yaşından küçük, sadece 3 bin 686’sı kayıtlı çalışıyor ve çoğunluğu çocuk 400 bin Suriyeli kayıtdışı, düşük ücretli ve sağlıksız koşullarda istihdam ediliyor.

Çoğu kayıt dışı

Çocuklar eğitimsiz kaldığı gibi Türkiye’deki Suriyelilerin de hem eğitim durumu oldukça kötü hem de işgücü açısından niteliksizler. Suriyeliler Türk işgücü piyasasında işsizlik ve kayıt dışı baskısını artırırken çocuk işçiliği sorununu da büyütüyor. Türkiye İşveren  Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) ve Hacettepe Üniversitesi Göç ve Siyaset Araştırmaları Merkezi’nin araştırmasına göre Türkiye’deki Suriyeliler  içinde zorunlu okul çağında olanların sayısı 600-700 bin civarında. Bu çocukların çoğu annesi ya da babasını kaybetti ve çoğu Türkçe bilmiyor.  Türkiye’deki Suriyeli çocuk işçiliği sorunu dünya basınının da ilgisini çekmiş durumda.

Next kabul etti



Gazete haberinde ifadesine yer verildi.

Saati 95 kuruş

Özellikle asgari ücretin 1300 liraya çıkmasından sonra işveren temsilcileri Suriyeli işçi çalıştırılacağı uyarısında bulunmuş ve kayıt dışı çalışmanın artacağına dikkat çekmişti. İstanbul’da çalışan bir Suriyeli ortalama 600-800 lira arasında maaş alırken Suriyeli çocuk çalışanlarda bu rakam 300 liraya kadar düşüyor. Doğu ve Güneydoğu’da çalışan Suriyeliler için ise durum daha da içler acısı. Haftalık ortalama 60 liraya çalışan Suriyelilerin saatlik ücreti ise 95 kuruş civarında. Haftanın 6 günü günlük 10 saat civarında çalışan Suriyeli işçilere yemek parası da çoğu zaman verilmiyor.

GELİN 14 BİN FİRMAYI İNCELEYİN

Tanrıverdi, “Uluslararası markalar çok fazla denetim yapıyorlar. Denetimlerde en ufak bir problem tespit  edildiğinde üretici firmalarımız bir daha o markalara ihracat yapamıyorlar. Türkiye’de 35 bin konfeksiyon üreticisi var. Bunların 14 bini ihracat yapıyor. Çocuk işçi çalıştırmada kim bilgi istiyorsa gelsin  verelim. 14 bin ihracatçı firmamızı gezdirmeye hazırız” dedi.

Türkiye  iyim Sanayicileri Derneği Başkanı Şeref Fayat da, kayıt altında üretim  yapan hazır giyimcilerin Suriyeli çocuk işçi çalıştırmalarının söz konusu olmadığını belirterek, “Tekstil ve hazır giyimin 900 bin civarında kayıtlı  çalışanı var. Ancak TÜİK’e göre Türkiye ekonomisinin yüzde 40-45’i kayıt dışı. Bu oran sektörümüze de yansıyor. Haberlerde dile getirilen konu, münferit bir  olay olabilir” dedi. Karalama kampanyası  İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği Başkanı İsmail Gülle  ise, “Dünya standartlarında üretim yaptığımız için  AB bizi tercih ediyor. Ucuz işçi çalıştırdığımız  için değil”  dedi.

Sendikalılarda yok

Türkiye Tekstil Örme ve Giyim Sanayi İşçileri Sendikası (TEKSİF) Genel Başkanı Nazmi Irgat, sendikalı çalışanların bulunduğu fabrikalarda çocuk işçiliğine rastlamadığını anlatarak, “Ancak konfeksiyon atölyelerinde Suriyeli çocuk işçi çalıştırıldığı ile  ilgili duyumlar bize de geliyor. Bunu yapan firmaların zaten kendileri kayıt dışı. Şimdi Suriyelilere çalışma izni verilmesi  konuşuluyor. Bu izinler verilirken Türkiye’deki işsizlik oranları  da dikkate alınmalı” ifadesini kullandı.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr