Zonguldak merkezdeki Ahmet Erdoğan İlkokulu'nda sınıf öğretmeni Melda Baştan'a İl Milli Eğitim Müdürlüğü Denetmenleri Başkanlığı, 30 Nisan 2014 tarihinde, 4 velinin şikayeti üzerine soruşturma açtı. Soruşturma kapsamında ifadeleri alınan veliler, öğretmen Melda Baştan'ın öğrencilere evde çalışmaları için fazla ödev verdiğini, öğrenciler üzerinde bask oluşturduğunu söyledi.

FAZLA ÖDEV RAPORU

Soruşturma sonunda müfettiş öğretmen Melda Baştan için, "Öğrencilere çok ev ödevi verdiği, ögrenci ve velilerin bunları yapmakta zorlandığı, yoruldukları, öğrenci ve velilerin baskı altında kaldığı, öğrencilerin değerlendirme kağıtlarına onları rencide edici yazılar yazdığı, öğrenciler arasındaki bireysel farklılıkları gözetmeden velilere, diğer öğrencilerle ilgili açıklamalarda bulunduğu, öğrenci ve velilerle iyi diyalog kuramadığı, öğrencilerin eğitimlerini mevzuatına ve programlara uygun olarak pedagojik formasyonu kullanarak veremediği" yönünde rapor hazırladı.

20 KİLOMETRE UZAKLIKTAKİ BELDEYE ATANDI

Rapor doğrultusunda öğretmene 'uyarma' cezası verildi ve görev yerinin kadrosuna uygun olarak değiştirilmesi kararlaştırıldı. Melda Baştan, sınıftaki 4 öğrenci velisinin şikayetiyle açılan soruşturmayla Zonguldak merkeze 20 kilometre uzaklıktaki Karaman Beldesi'nde bulunan Amelebirliği İlkokulu'na atandı.

MAHKEME ATAMAYI İPTAL ETTİ

Önceki yıllara ait sicil notları 'iyi' ve 'çok iyi' olan Melda Baştan, 4 Eylül 2014'te Zonguldak İdare Mahkemesi'nde, 'atamanın iptali' istemiyle dava açtı. Mahkeme, 30 Haziran 2015'te öğretmeni haklı bularak kararın iptaline karar verdi. Mahkeme kararında, "Soruşturmadaki davranış ve eylemleri ile davacının öğrencilerin başarısı için onları ve velilerini çalışma ve çalıştırmaya sevk edici beyanlarda bulunduğunun görüldüğü, ayrıca davacının gerek öğrencileri gerekse velileri rencide ettiğine, küçük düşürdüğüne ve öğrencilere şiddet uyguladığına ilişkin somut bilgiye rastlanmamıştır. Verilen uyarma cezasının tek başına davacının görevden alınmasını gerektirecek nitelik ve ağırlıkta bulunmaması karşısında, önceki yıllara ait sicil notları 'iyi' ve 'çok iyi' düzeyde belirlenen davacı hakkında tesis edilen işlemde kamu yararı ve hizmet gerekleri yönünden hukuka uyarlık görülmemiştir. Açıklanan nedenlerle dava konusu işlemin iptaline karar verilmiştir" denildi.

MAHKEME KARARI UYGULANMADI

İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nün Zonguldak Bölge İdare ve Sakarya Bölge İdare Mahkemelerine yaptığı itiraz de reddedilince karar 21 Aralık 2015'te kesinleşti. Melda Baştan, mahkeme kararının 30 günlük yasal süresinde uygulanmayarak eski okuluna geri dönmemesi üzerine geçen 5 Ocak'ta avukatı aracılığıyla valiliğe dilekçe yazdı. 20 yıllık öğretmen Melda Baştan, mahkeme kararının uygulanmasını bekliyor.

EĞİTİM-SEN'DEN TEPKİ

Eğitim-Sen Zonguldak Şube Başkanı Orhan Yılmaz, haksız bir şekilde sürgün edilen Melda öğretmen ile ilgili mahkeme kararının bir an önce uygulanması gerektiğini söyledi. Yılmaz, "Öğretmen arkadaşımızın öğrencilerine daha çok ders çalışmalarını telkin etmesi soruşturma gerekçesi yapılmşı ve sürgüne gönderilmiştir. Soruşturmada sadece 3-4 veli değil, sınıftaki diğer velililerin de Melda öğretmen ile ilgili görüşlerinin alınmasını beklerken şikayet edenlerin görüşleriyle Melda öğretmen sürgün edilmiştir. Mahkeme, bu işlemin haksız ve yanlış olduğunu ortaya koymuştur" dedi.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr