Rusya’yı en büyük tehdit addeden NATO liderleri, ittifakın alacağı yeni tedbirleri kararlaştırmak üzere Polonya’nın başkenti Varşova’da bir araya geldi. Sovyetler Birliği ve müttefiklerinin paktına ismini veren kentte düzenlenmesiyle dikkat çeken zirve için stadyumda dev çadır kuruldu, çevresine de Patriot füzeleri konuşlandırıldı.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ve Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda tarafından karşılanan aralarında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da bulunduğu liderler “aile fotoğrafı” çektirdi. Liderler, ilk gün oturumlarının ardından uçakların stadyum üzerinde gerçekleştirdiği uçuş gösterisini izledi.

Uçuş gösterisi öncesi Erdoğan, Alman parlamentosunun ‘Ermeni soykırımını’ kabul etmesiyle araları gerginleşen Almanya Başbakanı Merkel ile bir süre sohbet etti. Ukrayna lideri Paraşenko ile görüşen Erdoğan, daha sonra Bosna Hersek Cumhurbaşkanlığı Konseyi Başkanı Bakir İzzetbegoviç ve Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö ile ikili görüşmeler gerçekleştirdi.

Bugün sona erecek zirveden gelen ilk mesajlar, NATO’nun Rusya’yı fazla kışkırtmadan gözdağı vermeye çalıştığını gösterdi. Zirve öncesinde Stoltenberg, NATO’nun Rusya ile bir çatışma istemediğini belirtti. “Soğuk Savaş tarih olmuştur ve öyle de kalmalıdır” diyen Stoltenberg, buna karşın herhangi bir üyeye yapılacak saldırının tüm NATO ülkelerine yapılmış bir saldırı olarak kabul edileceğini vurguladı.

Kremlin: Absürd

Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov ise “Avrupa’nın merkezinde onlarca insan ölürken, Ortadoğu’da her gün yüzlerce kişi yaşamını yitirirken Rusya tehdidinden söz etmek absürd” diye konuştu.

Erdoğan’ın gündemi Suriye sınırı

Zirveye katılan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Doğu Avrupa yerine Türkiye-Suriye sınırına odaklanacağı belirtiliyor. Erdoğan’ın tampon bölgeyi yeniden gündeme getirmesi bekleniyor. Deutsche Welle’nin Ankara mahreçli analizine göre Obama’dan “Türkiye, Suriye konusunda yalnız değildir” vurgusu bekleyen Erdoğan, “Suriye’deki süreç Esad’sız olsun” ısrarında olmayacak.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr