Yunanistan’ın “www.lesvosnews. gr” internet sitesinin haberine göre, Türkiye’nin Avrupa Birliği ülkeleriyle yaptığı anlaşmaya göre, 20 Mart’tan sonra Yunan adalarına geçen mültecilerin geri gönderilecek olmasına rağmen, geçişler tüm hızıyla devam etti. Dün Yunanistan’ın Midilli, Sakız, Sisam, Leros, Agathonisi ve Farmakonisi Adaları’na 1200’ün üzerinde mülteci geçti. Adaya ayak basan mültecilerin gözaltına alınıp, mülteci kamları ve polis merkezlerine götürüldüğü belirtildi.

320 kişi yakalandı

İzmir’in Dikili ilçesi, Bademli Sahilli açıklarında dün devriye görevi yapan TCSG 701 Sahil Güvenlik gemisi tarafından düzenlenen operasyonlarda yakalanan Suriye, Afganistan ve Irak uyruklu 320 göçmen, karada konulacak uygun yer olmadığı için gece gemide bekletildi. Mülteciler, dün sabah Dikili Sahil Güvenlik Bot Komutanlığı’na getirildi.

Burada kalmak istemeyen mülteciler, sahil güvenliğin kapısı ve tel örgülerini zorlayarak dışarı çıkmaya çalışınca, askerler zor anlar yaşadı. Serbest bırakılmak için slogan atan mültecileri sakinleştirmekte güçlük çekilince, polisten takviye istendi.

2 kız çocuğu öldü

Bu sırada yaşları 7 ile 9 arasındaki 3 kız dört çocuk ağlayarak, demir parmaklıkların üzerinden atlayarak dışarı çıkmak istedi. Ancak, polis çocuklara engel oldu.

Antalya’nın Kaş ilçesinden yasadışı yollardan Yunanistan’ın Meis Adası’na geçmeye çalışan 40 sığınmacının içinde bulunduğu tekne alabora olup, battı. Sığınmacıların bir bölümü kurtarıldı. İki kız çocuğunun ise sudan cesedi çıkartıldı.

2 mülteci aranıyor

Balıkesir’in Ayvalık İlçesi açıklarında Suriyeli mültecileri taşıyan fiber tekne battı, 23 kişi sahil güvenlik tarafından kurtarıldı, kaybolan 1’i çocuk 2 kişi aranıyor.

Anlaşma ilk günden aksadı

Dünden itibaren yürürlüğe giren AB-Türkiye sığınmacı anlaşması ilk gününden aksamaya başladı. Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras önceki gün bakanlarına geri gönderme işlemi için hazır olunmasıı talimatı verse de yetkililer sığınmacıların Türkiye’ye gönderilmesinin gecikeceğini duyurdu. Hükümetinin sığınmacı konusunda sözcüsü Giorgos Kyritsis, böyle bir uygulamaya başlamak için hazırlıkların 24 saatte tamamlanamayacağını belirterek daha fazla zamana ihtiyaçları olduğu belirtti. Anlaşmanın uygulanabilmesi için Yunanistan’a 2.300 güvenlik ve hukuk uzmanının gönderileceği belirtildi. Paris ve Berlin hükümetleri de 600 polis ve iltica uzmanı gönderme vaadinde bulundu. Ancak Yunan yetkililer beklenen yardımın hala gelmediğini belirterek, ekstra personel olmadan anlaşmanın pratiğe dökülmesinin zor olduğunu ifade etti

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr