Türkiye'nin bu güne kadar yaşadığı en büyük iş kazası Soma'da 13 Mayıs 2014 tarihinde meydana geldi. Ocak içerisinde kalan 301 madenci yaşamını yitirdi. Facianın meydana geldiği ocağa yaklaşık 300 metre uzaklıkta bulunan İmbat A.Ş.'de, geçen aylarda 'Ekonomik gerekçelerle' 29 işçi çıkarıldı. İşçiler dönmek için maden alanında günlerce kurdukları çadırda nöbet bekledi. Son olarak yaklaşık 12 saat yüksek gerilim direği üzerinde, işe dönmek için mücadele verdi. İşçiler o zaman CHP Grup başkan vekili Özgür Özel'in girişim ve protestolarından vazgeçti. Madencilerden Volkan Çetin, Öncü Çetin ve Gökhan Ayaydın, işe iade davası açtı.

ŞİRKETİN YANINDA YER ALDI

Soma İş Mahkemesi'nde dün görülen davada, davacı madenciler ve avukatlar için şaşkınlık yaratan gelişme oldu. İşçilerin sosyal ve iş haklarını savunmak üzere kurulan Türk- İş'e bağlı Maden- İş Sendikası Soma Şube Başkanı Recep Satır, duruşmada şirketin avukatlarının istemi üzerine tanık olarak dinlendi.



Sendika yönetimine seçilmeden önce tanıklık yaptığı şirkette çalışıp, disiplin kurulunda yer alan, işten çıkarmaların altında imzası bulunan Recep Satır, davacı madencileri tanıdığını ancak tam olarak ne iş yaptıklarını bilmediği söyledi. İşten çıkarmalarını olduğu zaman işyeri temsilcisinin kendisini aradığını anlatan Recep Satır, şöyle dedi:

"Ben de ondan olaya müdahil olmasını istedim ancak madenci arkadaşlar bizleri yanlarında istememişler. Daha sonra davacının da aralarında bulunduğu bu kişilerin ifadeleri alınmış ve disiplin kuruluna gönderilmişler. Ben aynı zamanda disiplin kurulu üyesiyim. Arkadaşların ifadelerini bizzat aldım. Biz de işyerinde verdikleri ifadeleri dikkate alıp, davacıya tüm haklarının ödenmesi şartıyla, iş akdinin feshine karar verdik."

"ANLATIMLARINA İTİBAR ETMEDİK"

Söz alan maden işçilerinin avukatı Alihan Pilaf'ın, işçi sendikası şube başkanı olduğunu belirterek, "Olay tarihinde yoktum diyorsunuz. Disiplin kurulunda, oy birliğiyle karar almışsınız. Neden işçilerin beyanlarını dikkate almadınız?" sorusu üzerine Recep Satır, işçi yerine şirketi savundu. Recep Satır, "Sendika yönetimine seçilmeden önce, İmbat Madencilik'te işyeri temsilcisiydim. Aynı zamanda usta olarak çalışıyordum. Davacının iş sözleşmesinin feshine oy birliğiyle karar verdik. İddialar daha ağır bastığı için, davacının beyanına itibar etmedik" dedi. Bu ifade, salonda bulunan işçiler ile avukatlarının  tepkisine neden oldu.

"GEREKENİ MAHKEMEDE SÖYLEDİM"

Mahkemede verdiği ifade ardından kendisine yönelik eleştirilere yanıt vermek istemeyen Maden- İş Sendikası Şube Başkanı Recep Satır, "Gerekeni mahkemede söyledim. Orada ne yaşandıysa söyledim. İfademi verdim" dedi. İşten çıkarılan madencilerin avukatı Alihan Pilaf da, şöyle konuştu:

"Sendikanın özellikle havzadaki tutumuyla ilgili şirketlere payanda olmaya devam ediyor. Katliamın yaşandığı ocakta bütün işçilerin sendika üyesi olması buna rağmen orada yönetimle ortak iş yapması katliamının yaşanmasında birinci derene sorumlu olduğunu gösteriyor. Gözle görülen birçok eksiklik olmasına rağmen sendika burada sesini çıkarmamış. Davada da İmbat A.Ş.'de disiplin kurulundaki sendika şube başkanının işçilerin dediğini dikkate almadan işverenin talimatı doğrultunda hareket edip oy birliğiyle işten atması bu sendikanın, nasıl bir tutum içerisinde olduğunu gözler önüne seriyor."

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr