Türk Tabibler Birliği , Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu, Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği, Birleşik HAZİRAN Hareketi, EMEP, Halkevleri, SYKP, EHP'in aralarında bulunduğu kitle örgütleri, İstanbul Makine Mühendisleri Odası'nda, HDP Eş Genel Başkanları ile milletvekillerinin tutuklanması ve basına yönelik baskılara tepki göstererek basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamada, ülkenin tam anlamıyla bir Saray darbesi yaşadığını belirterek "Teslim olmayacağız" denildi.

Açıklamanın tam metni şöyle:

"AKP Saray Rejimi, tek adam diktasına giden yolda 4 Kasım tarihi ile birlikte önemli bir mesafe katetmiş, çok sayıda HDP milletvekilinin evlerine yapılan polis baskını ve sonrasında HDP Eşbaşkanları Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş'ın tutuklanması ile birlikte artık yeni bir dönemin kapısı aralanmıştır. Bu dönemin adı ‘İleri Faşizm’dir.

Aynı zamanda basına yönelik susturma ve tutuklama adımlarının son adımı olan Cumhuriyet’e yönelik operasyonda da sabaha karşı tutuklama haberleri almış bulunmaktayız. Özgür Gündem'le başlayan aralarında Hayat TV, IMC, Yön FM ve Özgür Radyo'nun da bulunduğu kanallarla devam eden susturma ve karartma furyasının son halkası Evrensel Kültür ve Cumhuriyet gazetesi oldu. Yazarlar, akademisyenler, gazeteciler, halkın vekilleri, seçilmiş belediye başkanları tutuklanıyor, radyolar, televizyonlar ve dergiler birbiri ardına kapatılıyor.

Basın özgürlüğünün, ifade hürriyetinin, örgütlenme hakkının ve siyaset hakkının ortadan kaldırıldığı, ‘Tek Adam Rejiminin inşasına tanık olmaktayız. Ülkemiz, tam bir ‘Saray Darbesi’ yaşamaktadır.

Çok açık, çok net: 15 Temmuz darbe girişimini fırsata çeviren AKP Saray Rejimi, OHAL ve KHK'lar aracılığıyla kendi darbesini örgütlüyor. Bu hakikati dile getiren, 14 yıllık AKP iktidarının ülkeyi koyu bir karanlığa sürüklediğini söyleyen herkes soruşturmaya uğruyor, tehdit ediliyor ya da tutuklanıyor.

AKP/ Saray Rejimi'nin iç ve dış politikada atmış olduğu tüm adımlar Başkanlığın hukuki zemininin oluşturulmasına yöneliktir. 7 Haziran seçimlerinde ortaya çıkan Türkiye fotoğrafı AKP/ Saray Rejimi’ni korkutmuştur. Artık, AKP/ Saray Rejimi’nin Türkiye’yi yönetmesi mümkün değildir. Bugün, baskılarla, tutuklamalarla, OHAL’le Türkiye’yi yönetmeye çalışan bir iktidarla karşı karşıyayız. AKP/ Saray Rejimi'nin uygulamalarından rahatsız olan tüm kesimlerin bu OHAL rejimini boşa çıkarmayı hedeflemelidir.

Tek bir adamın etrafında kümelenmiş bir çıkar örgütünün geleceği adına ülkemizin felaketle sonuçlanacak bir iç savaşa sürüklenmesine izin vermeyeceğiz.

Her fırsatta 'milli irade'ye göndermede bulunan yeni rejimin temsilcileri, milli iradenin geri kalanının iradesine el koymuş bulunmaktadır.

Yapılan fiili bir darbedir.

Ve darbeye karşı direnmek meşrudur, haktır.

Eşitliğin, özgürlüğün, laikliğin, barışın ve kardeşliğin ülkesini hep birlikte kuracağız!

Tüm bu baskılar, gözaltılar bizleri teslim alamayacak. Bizler bu ülkenin ilerici, yurtsever, devrimci, sosyalist kurumları olarak bu saldırılar karşısında HDP'yi yalnız bırakmayacağız.

Teslim olmayacağız!

Yan yana gelip omuz omuza duracağız."

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr