HDP İmralı Heyeti, Diyarbakır Demokratik Toplum Kongre binasında açıklama yaptı. Heyet adına konuşan HDP Ankara Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, şunları söyledi: “Darbeden bir demokrasi çıkarılacaksa, en önemli yolu Sayın Öcalan’ın bu ülkenin demokratikleşmesindeki önemi ve rolünü teslim etmek ve müzakere sürecinin koşullarını hazırlamaktır.” Halkın bu süreçte en doğru şeyi yaptığını ve “Öcalan’a özgürlük” kampanyası başlattığını belirten Önder, “Bütün yaşanmışlıklardan sonra söylenecek en önemli şey Sayın Öcalan’a özgürlük, darbelere barikattır. Bundan daha etkili bir önlem, barikat Türkiye’de keşfedilmiş değildir” dedi. 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında yaşanan sürece de değinen Önder , şunları söyledi: “Sayın Öcalan ülkedeki darbe mekaniğine ve cemaat örgütlenmesine ilk işaret eden kişidir. Roboskî’den son katliamlara kadar tüm katliamların cemaatçilerin işi olduğu haberimiz yoktu gibi söylemler gerçeği yansıtmamaktadır. Devlet haberimiz yoktu diyerek kendi sorumluluğunu bir yana bırakmaktadır. Sayın Öcalan sürekli bu yapıya dikkat çekerken darbe mekaniğini anlatırken nasıl haberleri olmaz.”

"HAKİKİ HESAPLAŞMA YAPACAKSAN..."
Dünyadaki darbe pratiklerinin yüzleşme ve sonrasında hesaplaşma pratiğiyle olduğunu ifade eden Önder, “Darbe ve darbecilerle sağlıklı bir hesaplaşma yapacaksan. Buna savaştaki rolleri, katliam pratikleriyle başlamazsanız, yaptığınız tek şey bir sonraki darbeye kadar darbeyi savuşturmak olur. Darbeden demokrasi çıkacaksa polisiye önlemlerin sığlığından vazgeçilmelidir” diye konuştu.

"HDP’YE YÖNELİK SALDIRILARA SON VERİLMELİ"
Darbe girişiminin ilk anından itibaren devlet yetkilileriyle Öcalan’ın sağlık durumuna ilişkin temaslarda bulunduklarını söyleyen Önder, “Sağlık durumunun iyi olduğu şeklinde açıklamalar yapıldı. Kendi güvenliğini sağlayamayan bir yapının bu şekilde açıklama yapması kalıcı anlamda bizi rahatlatmıyor” dedi. Kürtlere dönük katliamcı, inkarcı bütün uygulamaların demokratik alandan çekilmesine dönük çağrılarını dile getiren Önder şunları ifade etti: “Kürt halkının siyasal temsilcilerinin kristalize olduğu HDP üye ve yöneticilerine dönük saldırıların derhal son bulmasını istiyoruz. Bütün bu baskı politikaları iki hükümet operasyonuyla yapıldı. Dokunulmazlıklar kaldırıldı ilkin özel harekata hiçbir ülkede olmayan derecede dokunulmazlık da dahil yetkiler verildi. Siz demokratik alanda ki bu oynamaların gün gelip kendinize döneceğini düşünmeliydiniz. Bunu düşündüğünüz anda o silahların niye size döndüğünü de anlayacaksınız.”

Darbeyle mücadelenin ilk koşulunun Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılması olduğunu vurgulayan Önder, “Gelin darbeyle hesaplaşma ve darbe koşullarını ortadan kaldırmak için hep birlikte mücadele edelim” ifadesini kullandı.

ULUSLARARASI ALANDA GİRİŞİMLER SÜRÜYOR
Gazetecilerin 'Abdullah Öcalan'ın durumuna dair BM’de ne gibi girişimleriniz olacak?' sorusuna cevap veren HDP Grup Başkan Vekili İdris Baluken, “CPT, Uluslararası Af Örgütü ve uluslararası toplumu, Sayın Öcalan’ın durumu ve tecrit koşulları konusunda bir duyarlılık oluşturmaya, müdahalede bulunmaya ve tepkimizi ortaklaştırmaya çağırıyoruz. Bu konuda girişimlerimiz artarak devam edecek” dedi.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr