Resmi Fen Liseleri önümüzdeki öğretim yılı çok kalabalık olacak. FETÖ’yle olduğu tespit edilerek kapatılan özel fen liseleri ve askeri liselerden gelecek öğrenciler nedeniyle bu okullarda yığılma yaşanması bekleniyor. İstanbul Atatürk Fen Lisesi öğrencilerinin velileri, yeni öğretim yılı için her sınıfa nakille en az beş öğrenci geleceğini, bu durumun da özellikle üniversite sınavlarına girecek öğrencileri olumsuz etkileyeceğini söylediler.

Halen 30’un üstünde

Sınıf mevcutlarının 40’a yaklaşacak olması ve farklı müfredat nedeniyle ders verimliliğinin azalacağı endişesini taşıyan velilerin açıklaması şöyle: “Zorlu sınavlardan geçerek 2013 yılında fen lisesine kaydolan 32. dönem 12. sınıf öğrencileri eğitimlerine, 22-23 kişilik sınıflarda başlamış ancak 2014-2015 eğitim öğretim yılında gelen nakillerle sınıf mevcutları 30’un üstüne çıkmıştır. Okul yönetimi tarafından son yapılan duyuru ile sınıflara nakil yoluyla gelecek 5’er kişinin daha yerleştirileceği haberi biz velileri ve öğrencileri çok huzursuz etmiştir. Bu nakillerin hem mevcut öğrenciler hem de gelecek öğrenciler için olumsuz sonuçlar doğuracağından, mümkünse tüm sınıflara ama özellikle 12. sınıflara nakil öğrenci alınmaması gerektiği düşüncesindeyiz.”

74 fen lisesi kapandı

FETÖ’yle ilişkisi olduğu tespit edilerek kapatılan özel fen lisesi sayısı 74. Bu öğrencilerin de, askeri liselerde öğrenim gören öğrencilerin de ilk tercihlerinin yüksek puanla girilen resmi fen liseleri olacağı tahmin ediliyor. Bu konudaki sorularımızı yanıtlayan Milli Eğitim Bakanlığı yetkilileri, “özel fen liselerinde öğrenim gören öğrenciler, taban puanına göre yeterli SBS/TEOG puanı varsa, gitmek istediği yerin il/ilçe öğrenci yerleştirme ve nakil komisyonu marifetiyle resmi fen liselerine geçiş yapabilmektedirler’’ dediler.

Bu kapsama, “667 sayılı kanun hükmünde kararname ile kapatılan özel okullardan gelen öğrencilerin’’ dahil olduğunu belirten yetkililer, yerleştirmelerin okulun taban puanına göre yapıldığına ve puanı yeterli olmayan öğrencinin naklinin mümkün olmadığına dikkat çektiler.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr