ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ömer Demir, kurumun A'dan Z'ye yenilendiğini ve sınav güvenliğinde alınan yeni tedbirlerin neler olduğunu anlattı.

Sınavlardaki güvenlik için ''her tedbiri aldık'' diyen Demir, ''herhangi bir kişinin inisiyatifine o kişiye olan güvene değil sisteme ve süreçlere olan güven üzerine yeni bir strateji oluşturduk.'' ifadelerini kullandı. ÖSYM'nin yeni sınav stratejisine göre her soru yazarı en fazla iki soru hazırlayabiliyor ve o soruların hangi sınavda çıkacağını bilemiyor. Sınav soruları tamamen son dakikada büyük bir havuz içerisinde seçiliyor. Bu sayede hangi sınavda hangi soruların çıkabileceğini hiç kimse bilemiyor.

YÜKSEK GÜVENLİKLİ MATB

Sınavda çıkacak sorunun 10 katı kadar soru matbaaya getiriliyor. Burada son anda sorular seçiliyor ve kitapçıklar hazırlanıyor. Bu matbaa 365 gün kapalı, hem dışında hem de matbaa içerisinde daima görevliler olan ve kapısından sadece görevli personelin parmak iziyle giriş çıkış yapabildiği yüksek güvenlikli bir matbaa.

Matbaada soru basımı sırasında kurum personeli, matbaa işçileri, yemek servisi yapanlar, doktor ve ihtiyaca göre davet edilen öğretim görevlileri bulunuyor. Basım sırasında içeridekilerden birinde herhangi bir sağlık sorunu olsa bile içerideki doktor ilgileniyor. Eğer olağanüstü bir durum halinde rahatsızlanan kişinin dışarıdaki bir hastaneye gitmesi gerekiyorsa o zaman da gözlemcilerle beraber üçüncü kişilerle hiç temas ettirilmeden hastaneye götürülüp tekrar geri getiriliyor.

SORULARIN SINAV SALONLARINA ULAŞIMI

Sınavlar için en kritik konu olan sınav sorularının bulunduğu kitapçıklar özel kamyonlarla taşınıyor. Bu kamyonların kapılarında elektromekanik kilit sistemi bulunuyor. Sistem sayesinde soruların taşındığı kabinin kapısının hangi saatte açılacağı merkezden kontrol ediliyor. Eğer birisi zorla kilidi açmaya çalışırsa bu o an yine merkezden tespit ediliyor. Sorular sınav salonlarında da kameralar önünde açılıyor. Böylece şüpheye yer bırakılmıyor. (CNNTurk)

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr