Felç geçirmesi nedeniyle iki hafta önce hastaneye  kaldırılan eski İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres'in hayatını kaybettiği bildirildi.

Tel Aviv'deki Tel Hoshemer Hastanesinde bulunan Peres'in durumu kötüleşmiş, ailesinin Peres'e son veda ziyaretlerini yapmaya başladığı açıklanmıştı. SOLUNUM CZINA BAĞLI YAŞIYORDU

İsrail'de 2007 ile 2014 yılları arasında cumhurbaşkanlığı görevini yürüten 93 yaşındaki Peres, 13 Eylül'de felç geçirmiş ve hastaneye kaldırılmıştı. Peres'in, tedavi amacıyla ilaçlarla uyutulduğu ve solunum cihazına bağlandığı belirtilmişti.

PERES'İN SİYASİ HAYATI

Peres iki defa başbakanlık yaptı ve bir defa geçiş dönemi başbakanlığı yaptı. 66 yılı aşan siyaset kariyeri boyunca, 12 kabinede üye olarak görev aldı. Peres, İsrail devletinin yasama organı Knesset’e 1959 Kasımında seçildi. 2006 yılının başlarındaki üç aylık bir ara dışında 2007 yılında cumhurbaşkanı seçilene kadar görevde bulundu.

İsrail Bağımsızlık Savaşı esnasında birçok diplomatik ve askeri görevlerde bulundu. Kariyeri boyunca Knesset’te beş farklı partide görev aldı; Mapai, Rafi, İşçi, Gruplaşma ve Kadima. Bu partiler arasında Gruplaşma ve İşçi Partisi için liderlik yaptı. Peres, 1994 yılında, Yaser Arafat ve İzak Rabin’le birlikte Barış anlaşması girişimine Dış İşleri Bakanı olarak katılmasından dolayı, Nobel Barış Ödülü’nü kazandı.

2007 yılı başlarında, Kadima, Şimon Peres’i Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday gösterdi ve 13 Haziran 2007 tarihinde Knesset tarafından Cumhurbaşkanı seçildi Peres. 15 Temmuz 2007’de yemin ederek yedi yıllık cumhurbaşkanlığı görevine başladı. Başbakanlıktan sonra cumhurbaşkanlığı görevine seçilen ilk politikacı oldu.

2009 YILINDAKİ DAVOS ÇIKIŞI

Türk halkı Şimon Peres'i, kamuoyunda 'Davos çıkışı' olarak da bilinen, dönemin Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'ın İsviçre'nin Davos şehrinde düzenlenen 'Dünya Ekonomik Forumu' zirvesinde kendisini "Öldürmeye gelince siz öldürmeyi iyi bilirsiniz, plajlardaki çocukları nasıl öldürdüğünüzü nasıl vurduğunuzu çok iyi biliyorum, sesinin (Peres'in) yüksek çıkması bir suçluluk psikolojisinin gereğidir" şeklinde eleştirmesiyle tanımıştı. Erdoğan ayrıca oturumun moderatörü David Ignatius'e kendisine daha az konuşma süresi verdiğini söyleyerek tepki göstermiş ve oturumu terketmişti. Bu krizden sonra moderatör Ignatius'un görevine son verilmişti.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr