Siirt'te bir devlet yurdunda koruma altında olan bir kız çocuğunun aynı kurumda çalışan bir personelle evlendirilecek olması bugün basına yansımıştı.

CHP Manisa milletvekili Tur Yıldız Biçer, yaşanan olayla ilgili Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'na yanıtlanması talebiyle 12 soru yöneltti. Yurtta kalan M.K. isimli kız çocuğu hakkındaki koruma kararının hangi tarihte kaldırıldığını soran Biçer, "Bakanlığınız bir meslek elemanının aynı kurumda bakımıyla sorumlu olduğu bir çocukla mesleki ilişki dışında bir ilişki biçimi kurmasını nasıl değerlendiriyor?" diye sordu.

Biçer'in Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın yanıtlaması istemiyle şu soruları sordu:

1)- Siirt’te daha önce devlet koruması altında olan, çok kısa bir süre öncesinde 18 yaşını dolduran M. K. isimli kız çocuğu ne zamandan beri devlet koruması altındadır; ne zamandan beri Başak Çocuk Yuvasında kalmaktadır?

2)- Yüksel Görgeç isimli meslek elemanı (Psikolog) ne kadar zamandır Çocuk Yuvasında görevli olarak çalışmaktadır?

3)- M.K. adlı kız çocuğu sizdeki bilgilere göre 18 yaşını ne zaman doldurmuştur?

4)- M.K. hakkındaki koruma kararı hangi tarihte kaldırılmıştır? Bu konudaki mahkeme kararının tarihi nedir?

5)- M.K. adlı kız çocuğu sizdeki bilgilere göre kuruluştan ne zaman ayrılmıştır?

6)-Siirt’te devlet koruması altında olan, çok kısa bir süre öncesinde 18 yaşını dolduran bir kız çocuğu kurumda meslek elemanı olarak görev yapan bir çalışan ile evlendirilmesi ile ilgili herhangi araştırma yapılmış mıdır?

7)-Siirt’te devlet koruması altında olan ve çok kısa bir süre önce 18 yaşını dolduran bu kız çocuğu koruma altında olduğu bu kurumda herhangi bir taciz ve/veya tacavüz gibi cinsel bir istismara maruz kalmış mıdır?

8)-Bakanlığınız bir meslek elemanının aynı kurumda bakımıyla sorumlu olduğu bir çocukla mesleki ilişki dışında bir ilişki biçimi kurmasını nasıl değerlendiriyor? Bakanlığınız Yüksel Görgeç'in M.K. ile kurduğu ilişki biçimini bu açıdan nasıl değerlendiriyor?

9)- Siirt'te yaşanan bu durumdan Siirt'teki kuruluş yöneticilerinin ve ASPİM yöneticilerinin bilgisi olduğu anlaşılmaktadır. Bu konuda ilgili meslek elemanı ve konudan haberdar olanlarla ilgili bir soruşturma başlatılmış mıdır?

10)-Konu ile ilgili iddialar araştırılmadan bir meslek elemanının aynı kurumda bakımıyla sorumlu olduğu bir çocukla evlenmesini kabul edilebilir buluyor musunuz?

11)-Bakanlığınız bünyesinde çalışan bir meslek elemanın aynı kurumda bakımıyla sorumlu olduğu bir çocukla (her ne kadar çocuk 18 yaşına yeni girerek reşit olsa da) evlendirilmesini profesyonellik ve mesleki sınırlar içerisinde ve de etik kurallar çerçevesinde doğru buluyor musunuz?

12)-Son derece titiz biçimde çalışmak zorunda olan meslek elemanlarının sınırların ihlal edildiği bu tür durumlar gibi yeni istismarların önünü açacağı konusunda endişe taşıyor musunuz?

Yetimhanede tartışmalı evlilik

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr