Ankara’nın Irak’ta Musul’a da Tel Afer’e de girmesini istemediği Haşdi Şabi yani Gönüllü Halk Güçleri denilen Şii milisler, Tel Afer operasyonunu derinleştiriyor. Haşdi Şabi, dün Türkmen kenti Tel Afer yolunda biri kente 45 km mesafedeki bir dizi köyü aldığını ve birçok bölgeyi temizlediğini açıkladı. Böylece savaş UNESCO Dünya Mirası listesinde bulunan ve IŞİD’in elinde yıkılıp yağmalanan antik Hatra ve Nimrud kentlerine gelip dayandı.

Ankara’nın tepkisine rağmen dün Irak Ortak Operasyonlar Komutanlığı sözcüsü general Resul Zubaidi “Tel Afer operasyonunda milis güçleri de yer alacak, IŞİD’in Musul ile Rakka arasındaki ikmal hatlarını kesecek” vurgusu yaptı. Haşdi Şabi sözcüsü Ahmed Esedi, IŞİD’in Suriye’ye kaçmasını ya da Suriye’den takviye getirmesini engelleyeceklerini söylerken IŞİD’lilerin Suriye’den Musul’a “aktığını” dile getirdi.

‘Aylarca sürebilir’

Dün Reuters’e konuşan bölgedeki operasyon kumanda merkezinden bir Irak güvenlik yetkilisi, IŞİD’in son 48 saattir Tel Afer’e güç yığdığını aktardı. Iraklı yetkili “İstihbarat raporlarına göre Suriye’de savaşma tecrübeleri ve tanksavar füzeleri olan IŞİD grupları, Tel Afer’e giriş yaptı. Uzun bir muharebeye hazırlanıyorlar” dedi. Reuters’in telefonla görüştüğü Musul sakinleri, Tel Afer’deki akrabalarının kentteki IŞİD’li sayısında büyük artış olduğu, çok sayıda militanın motosikletle devriye gezdiğini söylediğini aktardı.

Haşdi Şabi içindeki en güçlü grup olan Bedir’in komutanı Hadi Amiri, aldıkları bir köyde “Musul savaşı bir piknik olmayacak. Zamana, isabetli olmaya, derin nefees almaya ihtiyaç var. Aylarca sürecek bile olsa biz hazırlıklıyız” açıklamasını yaptı.

‘Musul’a girmeyeceğiz’

Haşdi Şabi komutanlarından Kerim Nuri, Rudaw’a “Musul’a girmeyeceğiz” vurgusu yaparken Musul’a girmeleri durumunda mezhepsel sorunların artacağı eleştirisine şu yanıtı verdi: “Hayır, tam tersine katılımımız, kardeşliğin güçlendirilmesi ve Musul’un evlatlarının korunması amacıyladır. Bizler Sünni kardeşlerimiz için savaşıp kayıplar veriyoruz.”

‘Esad’a yardım edeceğiz’

Şii komutanlarının ardından Irak Hükümeti Ulusal Güvenlik Danışmanı ve Haşdi Şabi Heyeti Başkanı Falih Feyad da Musul’un kurtarılmasından sonra sınırı geçip Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın yardımına gideceklerini söyledi. Peşmerge ise Türk askerlerinin çevresinde üslendiği Başika’ya bağlı iki köyü, Irak güçleri de güneydoğuda Ali Raş köyünü aldı. 17 Ekim’den beri evini terk edenlerin sayısı 17 bin 600’ü geçti. Dün başkent Bağdat’taki bomba yüklü araç saldırısında 8 kişi öldü, 30 kişi yaralandı.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr