Gelecek yıl 21.6 milyar lira açık vermesi beklenen ve bütçeden tam 116.6 milyar lira transfer yapılacak olan SGK’de bir skandal daha ortaya çıktı. SGK mali bilgileri de içeren faaliyet raporunu zamanında yazamadığı için Sayıştay da denetim yapamadı. Sayıştay, Meclis’e sunduğu raporda, SGK raporu zamanında tamamlayamadığı için kurumun performans denetiminin yapılamadığına dikkat çekti. Mehmet Müezzinoğlu’ndan “seneye de sıkıntı olacak” itirafı geldi.

SGK BATIYOR

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın bütçesinin önceki gün TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’ndaki görüşmeleri sırasında gelecek yıl gideri 304.3 milyar lira olması beklenen SGK ile ilgili bir gerçek daha ortaya çıktı. Görüşmelerde Sayıştay’ın kurumlara ilişkin denetim raporları da ele alınıyor. Ancak görüşmeler sırasında, Sayıştay’ın, SGK’nin 2015 yılı faliyet raporunu zamanında yayınlamaması nedeniyle kurumun performans denetimini yapamadığı ortaya çıktı.

Eleştiri geldi

Sayıştay, buna karşın SGK’nin “kullanılan kaynakları, bütçe hedef ve gerçekleşmeleri ile meydana gelen sapmaların nedenlerini, varlık ve yükümlülükleri ile yardım yapılan birlik, kurum ve kuruluşların faaliyetlerine ilişkin bilgileri de kapsayan mali bilgileri; stratejik plan ve performans programı uyarınca yürütülen faaliyetleri ve performans bilgilerini içerecek şekilde hazırlanması gereken idare faaliyet raporunun” yasal süresi içerisinde yayımlanmadığına dikkat çekti.

Komisyondaki görüşmeler sırasında Plan ve Bütçe Komisyonu’nun CHP’li üyesi Bülent Kuşoğlu, bu raporu gündeme getirdi. Kuşoğlu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’na seslenerek, “Sayıştay’ın SGK’yle ilgili görüşü ‘uygun değildir’ diyor, ‘izlemeye alınmıştır’ diyor. Kurumla ilgili olarak uygun bir görüş verilmemiş, şartlı görüş de verilmemiş, ‘izlemeye aldık’ diyor”... Böyle bir rapor gördünüz mü şimdiye kadar Sayın Başkan? “Burada performans denetim raporu yazılamamış. Bu duruma düşülür mü?” dedi.

"Seneye de sıkıntı olacak"

Müezzinoğlu, Sayıştay raporlarında dile getirilen eleştiriler hakkında, şunları söyledi:

“Hele hele SGK’da önümüzdeki yıl da yine sıkıntımız olabilir. Şu anda, altyapının ihale sürecindeyiz.  Bilişim altyapısının, otomasyon ihalesinin bir yılda tamamlanması mümkün görünmüyor. Belki seneye de benzer sıkıntıları burada sizlerle paylaşarak geçeceğiz.”

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr