Bugün 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü. Medyaya yönelik baskıların her geçen gün arttığı Türkiye’de cezaevindeki 118 gazeteci Basın Özgürlüğü Günü’ne tutuklu olarak giriyor, yaklaşık 2 bin 500 gazeteciyse işsiz kaldı. 

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, 2017’nin ilk üç ayında 38 gazetecinin gözaltına alındığı, en az üç yayın yasağının uygulandığı, 171 gazetecinin TMK kapsamında toplam 532 yıl 6 ay hapis istemiyle yargılandığı bir ortamda girilen 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü'nde yayınladığı mesajla tüm gazetecilerin Basın Özgürlüğü Günü’nü kutladı.

Tanrıkulu'nun mesajı şöyle:

Türkiye’de 118 gazeteci, Dünya Basın Özgürlüğü Günü’ne hapiste giriyor. On bine yakın gazeteci, AKP’nin siyasi operasyonları sonucu işsiz bırakılmış durumda. Yüzlerce basın kuruluşunun kapatıldığı bir ortamda iktidar yanlısı yayın yapmayan tüm gazeteciler yoğun bir baskı ve sansür ortamında giriyor.

 2017’nin ilk üç ayında 38 gazetecinin gözaltına alındığı, en az üç yayın yasağının uygulandığı, 171 gazetecinin TMK kapsamında toplam 532 yıl 6 ay hapis istemiyle yargılandığı bir ortamda basın özgürlüğünden söz etmek mümkün değildir.

 Basın özgürlüğü sıralamasında her geçen yıl daha da aşağılara inen Türkiye, AKP iktidarının baskıları sonucu dünyanın en özgür olmayan ülkeler sıralamasında adeta birincilik yarışı içindedir.

 Fakat tüm baskılara rağmen tarafsız habercilikte ısrar eden, direnen gazeteciler Türkiye medyasının yüz akıdır. İşsizlikle hapis arasında tercihe zorlanan onurlu gazetecilerin gerçekleştirdiği direnç, AKP iktidarını korkutuyor. Basın özgürlüğüne yönelik saldırıların sebebi bu korkudur. Ancak bu ülkede onurlu gazeteciler var olduğu sürece AKP de bu korkuyu yaşamaya devam edecektir.

 Bu vesileyle, başta cezaevlerinde olan gazeteciler olmak üzere mesleklerinden ötürü baskı altında tutulan tüm gazeteciler için Basın Özgürlüğü Günü’nü kutluyor, özgür bir basın için yürüttükleri mücadelede sonuna kadar yanlarında olduğumuzun bilinmesini istiyorum.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr