Kuzey Irak'taki Barzani yönetimine yakın Rudaw'a konuşan Şeyh Said’in politikacı torunu Diyadin Fırat, dedesi için “Baskı ve inkar politikasına karşı kendi coğrafyasında özgürce yaşamak ve özgür bir Kürdistan’ın inşası için başkaldırdı” dedi.

Fırat, “Mahkeme son arzusunun ne olduğunu ısrar edince bir vasiyet yazmıştır. Vasiyetnameyi Ahmet Süreyya Ergeövren’e vermiş. O ise, vasiyetnameyi İçişleri Bakanlığı’na teslim ettiğini söylüyor. Ben 2010 yılında bakanlığa müracaat ettim fakat olumsuz cevap verdiler. Yani vasiyetname gizleniyor, açığa çıkarılmıyor” diye konuştu.

KÜRDİSTAN İSLAM CUMHURİYETİ İÇİN

Şeyh Said’in torunlarından Faysal Fırat ise, “Şeyh Said Efendi’nin kıyamı, Kürdistan İslam Cumhuriyeti’ni kurmak içindi. İmzasında da ‘Xatemun Mucahidun El-Kurdi El-Amedi’ diye yazmaktadır” dedi. Şeyh Said’in vasiyeti ve özel eşyalarının devlet tarafından kendilerine verilmediğini söyleyen Fırat, Şeyh’in bir gazeteciye bahsettiği mektubunda şu ifadelerin yer aldığını söyledi: “Benim pervam olmaz. Benim davam Allah ve din içindir. Benim torunlarım Kürt halkı intikamımı alacaklardır.”

Cumhuriyet tarihinin ilk şeriatçı-Kürtçü ayaklanmasını gerçekleştiren Şeyh Said ve 46 arkadaşı, 29 Haziran 1925’te Diyarbakır’da Dağkapı Meydanı’nda idam edilmişti.


Kaynak: Cumhuriyet.com.tr