İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları bünyesinde taşeron olarak istihdam edilen 20 sanatçının işine 1 Ağustos tarihinde açılan tek bir telefonla "performans düşüklüğü" gerekçe gösterilerek son verilmiş, işten çıkarılan sanatçılar İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı ve söz konusu taşeron şirkete işe iade davası açacağını açıklamıştı. 

İstanbul Şehir Tiyatroları'nda işten atılan 20 sanatçıdan 11'i işlerine iade edildi. Şehir tiyatroları yönetimiyle yaptıkları görüşme sırasında işe geri alındıklarını öğrenen sanatçılar, yetkililerden 'İşe iade için bize teslim edilen listede sadece sizler varsınız. Kalanlarla ilgili bilgimiz yok' yanıtını aldı. Sanatçılar, işten çıkarılan herkesin işe iadesinde ısrarcı olduklarını ifade etti.

Ne olmuştu?

İstanbul Şehir Tiyatroları’nda Akay Temizlik adlı taşeron şirkete bağlı çalışan sanatçılara 1 Ağustos günü tek bir telefonla işten çıkarıldıkları haber verilmiş, gerekçe olarak ise “performans düşüklüğü” gösterilmişti. Yapılan görüşmelerde işten atılacakların listesinin İstanbul Büyükşehir Belediyesine bağlı İnsan Kaynakları biriminden gönderildiği söylenmişti.

İşten çıkarıldıktan sonra işsizlik maaşı alabilmek için İŞKUR’a başvuran sanatçılar ise bu haklarından faydalanamayacaklarını, çünkü işten çıkarma gerekçelerinin “performans düşüklüğü” değil, muğlak gerekçelerle işten çıkarmayı kolaylaştıran “Kod 22” olduğunu öğrenmişlerdi. Sanatçılar bunun üzerine hukuki yollara başvurmuş, internet üzerinden de bir imza kampanyası başlatmıştı.

(Kaynak: Sendika.org)

Şehir Tiyatroları’nda işten çıkarılanlar dava açıyor

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr