Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile birlikte Rize’de çay toplayan, Kırıkkale’de CHP liderinin eleştirilmesini alkışlayan Danıştay Başkanı Zerrin Güngör’ün kızı Gonca Hatinoğlu’nun Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda, damadı Volkan Hatinoğlu’nun ise Saray’ın inşaatını yapan şirkette çalıştığı ortaya çıktı. Yargıçlar Sendikası Kurucu Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu, Güngör’ü görevinden çekilmeye davet etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’a yakınlığı sebebiyle eleştirilen, Erdoğan karşısında düğmeleri olmayan cübbesini iliklemeye çalışan Danıştay Başkanı Güngör’ün Saray ile olan yakınlığına bir yenisi eklendi. Haberdar.com’dan Arzu Yıldız’ın haberine göre Güngör’ün kızı Gonca Hatinoğlu, Erdoğan’ın Başbakanlığı döneminde açıktan 1. derece Başbakanlık Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği kadrosuna alındı. Olayı ise kamuoyuna Yargıçlar Sendikası Kurucu Başkanı ve emekli hakim Ömer Faruk Eminaoğlu duyurdu. Eminoğlu’nun verdiği bilgiye göre Erdoğan, Saray’a çıkınca Hatinoğlu Başbakanlık’tan Cumhurbaşkanlığı Kanunlar ve Kararlar Dairesi’ne 3600 ek göstergeli uzman olarak geçiş yaptı. 1980 Hatinoğlu’nun Daire Başkanlığı altında müdür olarak çalıştığı öne sürüldü. Zerrin Güngör’ün damadı Volkan Hatinoğlu’nun ise Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nın inşaatını yapan Rönesans Holding’de Nisan 2016’da yönetici pozisyonunda işe alındığı belirtildi.

GÜNGÖR İSTİFA ETMELİ

Ömer Faruk Eminağaoğlu, kızı Saray kadrosunda çalışan Danıştay Başkanı’nı görevden çekilmeye davet etti. Söz konusu olayın eşine az rastlanan bir durum olduğunun altını çizen Eminağaoğlu, şunları kaydetti: “Danıştay Yasası’nda, iktidarın istediği doğrultuda, darbe hukukunun ötesinde değişiklikler yapılırken, kurumunu temsil yönünden sesini çıkarmayan, Cumhurbaşkanı ile çay toplayan, öte yandan kızının Cumhurbaşkanlığında, öncesinde ise AKP iktidarı döneminde Başbakanlık’ta çalıştığı, bunun da kızının emsalleri gözetildiğinde eşine rastlanmayan bir durum olduğu dikkate alındığında, davranışlarını görevinin gereklerine göre değil, kişisel çıkarlarına göre biçimlendiren Danıştay Başkanı’nı, görevinden çekilmeye davet ediyorum.”

Danıştay’ın doğrudan yürütmeyi denetleyen bir organ olduğuna dikkati çeken Ömer Faruk Eminağaoğlu, “Yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığının yanında yargı bağımsız ve tarafsız da görünmek zorunda. Oysa bu durum, yargının bağlılığını ortaya koyan bir tablo. Böyle bir tabloda Danıştay, darbe döneminin de ötesinde yürütme saldırısına maruz kalırken, buna ses çıkaracak kişi sessiz kalıyorsa, burada kurumsal görev değil bireysel çıkarlar öne çıkmıştır” görüşünü kaydetti.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr