Fırat Kalkanı Harekâtı’nda Aktarin bölgesinin ele geçirilmesiyle IŞİD’in ideolojik olarak önem verdiği Dabık kasabası ve bu kasabaya El Bab üzerinden yapılacak takviye yolu menzile girmiş oldu. IŞİD’in ise Kilis’e daha yakın konumda ve kuzeyde bulunan Savran’a yığınak yaptığı belirtilirken, harekâtta çatışmaların sert geçecebileceğine dikkat çekiliyor.

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) Suriye’nin kuzeyinde Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) unsurlarıyla sürdürdüğü Fırat Kalkanı Harekâtı’nda yeni bir aşamaya gelindi. Harekât alanının doğusunda bulunan Cerablus bölgesinde güneye derinliğine 24 kilometre ilerlenirken, daha batıda, IŞİD’in ideolojik açıdan önem verdiği Dabık bölgesinde ise derinlik 20 kilometreye ulaştı. TSK ve ÖSO unsurları Dabık’ın doğusundan güneye doğru ilerlemeyi sürdürerek Aktarin kasabasını ele geçirdi. Aktarin bölgesinin Dabık’tan önce alınmasının bu bölgeye doğudan ve güneyden gelecek takviyelerin menzile girmesi avantajını sağladı.

5 kilometre kaldı

TSK ile desteğindeki ÖSO unsurlarının Dabık’a 5 kilometrelik mesafede olduğu, bu bölgeye yönelik harekatın her an başlatılabileceği dile getiriliyor. Aktarin bölgesinin tutulmasıyla, Dabık’a yapılacak harekât sırasında güneydeki El Bab’dan gelecek takviye güzergâhının da tank ve diğer ateş destek unsurlarının menziline girdiği, bunun harekâttaki kayıpların azalması açısından önemli olduğuna dikkat çekiliyor.

İdeolojik nedenlerle IŞİD’in Dabık bölgesine militan yığınağı yaptığı bilgileri ise doğrulanmadı. Aksine örgütün, Türk sınırına en yakın nokta olan ve halen Kilis’i elindeki Katyuşa Çok Namlulu Roket Atar (ÇNRA) ile vurma menzilinde olan Savran bölgesine yığınak yaptığı öğrenildi. Bölgedeki askeri kaynaklar, IŞİD’in yığınak yaptığı bölgenin Kilis sınırına en yakın olduğu yer olması nedeniyle Türkiye açısından önemli olduğu, bölgenin ele geçirilmesi durumunda Kilis için roket tehdidinin ortadan kalkacağını dile getirdi.

Bölgedeki son durum hakkında da bilgi veren kaynaklar, “Dabık bölgesi batıda Mare ve Azez’den, kuzeyde Türkiye sınırından doğuda ise Aktarin bölgesinden kuşatılmış durumda. Gelinen aşama operasyon için en avantajlı konum” değerlendirmesini yaptı.

IŞİD’in elindeki Katyuşa ÇNRA’lar, en fazla 40 kilometreden etkili olabiliyor. Bölgenin örgütten alınması durumunda, Kilis’e yönelik roket tehdidinin de büyük oranda ortadan kalkacağı düşünülüyor.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr