Gök soru önergesinde "Aralarında kara para aklamak da dâhil birçok suçlamayla ABD’de tutuklanan Reza Sarraf’ın şirketlerinin 2011-2013 yılları arasında gerçekleştirdiği ihracat, ithalat ve para transferleriyle ilgili olarak hazırlanan ve bu şirketler tarafından yurt dışına çıkarılan dövizlerin önemli bir kısmının Türk Parasının Kıymetini Koruma Hakkında Kanun ve Karara aykırı olduğu tespiti yapılan rapor AKP tarafından uyutuldu" dedi.

Levent Gök, geçen yıl Temmuz ayında TBMM’ye verdiği bir soru önergesiyle, Gümrük ve Ticaret Başmüfettişi Mehmet Eryılmaz tarafından hazırlanan 651 sayfalık inceleme raporuyla ilgili iddiaları TBMM gündemine taşımıştı.

Sarraf’ın irtibatlı olduğu şirketlerin 2011 ve 2013 yılları arasında Türkiye, İran, Çin, Birleşik Arap Emirlikleri ve Rusya arasında gerçekleştirdiği ithalat, ihracat ve para transferlerinin incelendiği raporda, Sarraf ile Babek Zencani’nin şirketleri arasında ticari işbirliği bulunduğu tespitinin yapıldığı ileri sürülüyordu.

Raporda, “Türk firmalarının Atlantis Capital General Trading LLC ve Emin General Trading LLC ile yaptıkları külçe altın ticaretinin (ithalat, ihracat, transit) şüpheli olduğu, Sarraf’ın şirketlerinin, ikisi Dubai’de, üçü de Çin’de olan toplam beş şirketle iki yıl içinde yaptığı 100 tondan fazla transit külçe altın ticareti işleminde çok ciddi şüphelerin bulunduğu” belirtiliyordu. Söz konusu şirketlerin Sarraf tarafından kurulduğu ve Türkiye’den yönetilip, yönlendirildiği, bu konunun da yine kara para ve vergi denetimi kapsamında ilgili kurumlarca incelemeye tabi tutulmasının istendiği belirtiliyordu.
Levent Gök’ün, söz konusu yazılı soru önergesini yanıtlayan dönemin Gümrük ve Ticaret Bakanı, şu anda ise Müsteşar olan Cenap Aşcı, Reza Sarraf ile bağlantılı şirketlerin 2011-2013 yılları arasında gerçekleştirdiği ihracat, ithalat ve para transferleriyle ilgili olarak, Gümrük ve Ticaret Başmüfettişi Mehmet Eryılmaz tarafından bir rapor hazırlandığını doğrulamıştı.

AŞÇI RAPORU VE İÇERİĞİNİ DOĞRULAMIŞTI

Aşcı’nın gönderdiği cevapta, 2011 ve 2013 yıllarında altın ihracatı, ithalatı ve transiti yapan firma ya da kişilerin risk analizi yapılarak incelenmesi amacıyla görevlendirilen Gümrük ve Ticaret Başmüfettişi Mehmet Eryılmaz tarafından 8 Ağustos 2014 tarihli bir inceleme raporu hazırlandığı bilgisini doğruladı.

Aşcı söz konusu raporun sonuç bölümünde, “külçe altın ithalatı yapan 2 firma ile külçe altın ihracatı yapan 4 firma ortaklarının ve çalışanlarının incelenmesi sonucunda, ticaret işlemlerinin kambiyo, dış ticaret, vergi ve kara paranın aklanmasının önlenmesine ilişkin mevzuat kapsamında Hazine Müsteşarlığı, Maliye Bakanlığı (Gelir İdaresi Başkanlığı ve MASAK) ve Ekonomi Bakanlığı tarafından incelenmesi gerektiğinin” ifade edildiğini vurguladı.

RAPORUN SONUÇ BÖLÜMÜ

Aşcı’nın verdiği bilgiye göre raporun sonuç bölümünde özetle şu bilgilere yer veriliyordu:
“Rusya Federasyonu Federal Gümrük Birimi Merkezi Muhafaza Birimi tarafından Türk vatandaşı şahısların Rusya’ya çok yüklü miktarlarda nakit para girişi yaptığını Bakanlığa bildirilmesi üzerine İstanbul KİM Gümrük Muhafaza Müdürlüğü tarafından 14 kişi hakkında Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkındaki Kanun ve Suç Gelirlerinin Aklanmasının Önlenmesi Hakkındaki Kanun uyarınca suç duyurusunda bulunuldu. Bu şahısların Haziran-Eylül 2010 döneminde Rus Gümrük İdaresi’ne yüklü miktarda döviz beyanında bulunduklarının tespit edilmesinden sonra bunun altın ticaretiyle ilgili olabileceği değerlendirilerek Atatürk Havalimanı ve Sabiha Gökçen Havalimanı Gümrük Müdürlüklerine yapılan döviz beyanları incelendi. Yurt dışına çıkarılan dövizlerin önemli bir bölümünün Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı Karar ve Türk Parasının Kıymetini Koruma Hakkında Kanunu ihlal ettiği sonucuna varıldı.”

Raporda söz konusu şirketlerin ABD Hazine Bakanlığı ve AB’nin İran ve İran bankacılık sistemine yönelik yaptırım uygulamaları doğrultusunda, 2010-2011 yıllarında yoğun bir şekilde yurt dışından nakit giriş ve çıkışı yaptıkları, 2011 sonundan itibaren bunun yerini altın ihracat ve ithalatının aldığı, 2013’ün ikinci yarısından itibaren ise transit ticarete yönlendiği belirtildi.

Aşcı, raporun, yurt dışı transferleri ve transit ticaret dâhil tüm boyutları ile kambiyo, dış ticaret, vergi ve kara paranın aklanmasının önlenmesine ilişkin mevzuat kapsamında değerlendirilmesi amacıyla, Gümrük ve Ticaret Bakanlığının ilgili birimlerinin yanı sıra Hazine Müsteşarlığı, Maliye Bakanlığı (MASAK, Gelir İdaresi Başkanlığı ve Vergi Denetim Kurulu) ve Ekonomi Bakanlığı’na gönderildiğini ifade etti.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığının geçen yıl Eylül ayında gönderdiği yanıtta, raporla ilgili olarak ne tür işlemler yapıldığına ilişkin sorular ise yanıtsız bırakılmıştı.

YENİ SORU ÖNERGELERİ

Levent Gök, raporun, kambiyo, dış ticaret, vergi ve kara paranın aklanmasının önlenmesine ilişkin mevzuat kapsamında değerlendirilmesi amacıyla gönderildiği Gümrük ve Ticaret Bakanlığının ilgili birimleri, Hazine Müsteşarlığı, Maliye Bakanlığı (MASAK, Gelir İdaresi Başkanlığı ve Vergi Denetim Kurulu) ile Ekonomi Bakanlığı tarafından bu güne kadar ne tür işlemler yapıldığını yeni bir sonu önergesi ile TBMM gündemine getirdi.
Gök, Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından yanıtlaması istemiyle verdiği yazılı soru önergesinde, 20 ay önce hazırlanan raporda yapılan tespitlerle ilgili olarak gönderildiği Bakanlıklar tarafından bu güne kadar yapılan işlemlerin açıklanmasını ve daha önce yöneltilen soru önergelerine niçin yanıt verilmediğinin açıklanmasını istedi.

İŞTE O SORULAR

1-Gümrük ve Ticaret Başmüfettişi Mehmet Eryılmaz tarafından hazırlanan 08/08/2014 günlü 052-13 sayılı İnceleme Raporunun gönderildiği Gümrük ve Ticaret Bakanlığının ilgili birimleri, Hazine Müsteşarlığı, Maliye Bakanlığı (MASAK, Gelir İdaresi Başkanlığı ve Vergi Denetim Kurulu) ve Ekonomi Bakanlığı tarafından bu güne kadar ne tür incelemeler başlatılmıştır? İnceleme ve işlem yapıldıysa hangi sonuçlara ulaşılmıştır?

2-Ulaşılan sonuçlarla ilgili olarak herhangi bir makama suç duyurusunda bulunulmuş mudur? Bulunulmuşsa, suç duyurusu kimler hakkında hangi iddialarla yapılmıştır?

3-Söz konusu bakanlıklar ve birimler tarafından raporla ilgili olarak bugüne kadar herhangi bir işlem ve inceleme yapılmadıysa yapılmama gerekçeleri nelerdir?

4-Hazırlanan raporla ilgili olarak herhangi bir işlem yapılmadıysa, yapmayan yetkililer hakkında herhangi bir inceleme ve soruşturma açtırmayı düşünüyor musunuz?

5-Gümrük ve Ticaret Başmüfettişi tarafından düzenlenen raporda, Suç Gelirlerinin Aklanmasının Önlenmesi Hakkında Kanuna göre suç duyurusunda bulunulduğu belirtildiğine göre, durum dönemin Gümrük ve Ticaret Bakanı tarafından da doğrulandığına göre, bugüne kadar yapılan işlemler hakkında daha önce yönelttiğimiz soru önergemize niçin yanıt verilememiştir?

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr