Sanayi üretim endeksi, haziran ayında, mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış olarak beklentilerin çok altında geldi. Sanayi üretimi yıllık bazda yüzde 1.1 yükselirken, aylık bazda yüzde 1.4 daraldı. Böylece yıllık bazda 11 ayın en zayıf artışı kaydedildi.

Nisan ve Mayıs aylarında oynak seyrederek ortalama yüzde 3.1 seviyelerinde gerçekleşen üretimin haziran ayında da yıllık bazda yüzde 3.7 artması bekleniyordu. Aylık beklenti ise yüzde 0.6 artış yönündeydi.

İmalat azaldı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, haziran ayında bir önceki aya göre madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi yüzde 6.3 artarken imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 2.4 azaldı ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi yüzde 2.1 arttı. Verinin detaylarına bakıldığında dayanıklı tüketim malı imalatı yüzde 5.5, imalat sanayi yüzde 0.4, arama malı imalatı yüzde 0.2, dayanıksız tüketim malı imalatı da yüzde 0.2 daraldı. Öte yandan enerji yüzde 9, sermaye malı imalatı yüzde 1, madencilik ve taşocakçılığı yüzde 7.8, otomotiv üretimi ise yüzde 6.7 arttı.

Ulaşım çöktü

İmalat sanayi alt sektörlerinde, aylık en yüksek azalış yüzde 32.8 ile diğer ulaşım araçlarının imalatında gerçekleşti. Bu azalışı, yüzde 14 ile temel eczacılık ürünlerinin ve eczacılığa ilişkin malzemelerin imalatı ve yüzde 7.7 ile fabrikasyon metal ürünleri imalatı takip etti. Odeabank ekonomisti Şakir Turan, bu yavaşlamada bir miktar ramazan etkisi olduğunu düşündüklerini, ancak bunun da ötesinde bir ivme kaybı gözlemlendiğini belirtti. BGC Partners Başekonomisti Özgür Altuğ, sanayi üretiminde temmuzda çalışma günü sayısında azalma ve darbe girişimi nedeniyle daralma beklediklerini söyledi.

Büyüme ikinci çeyrekte düşecek

Sanayi üretimi ikinci çeyrekte ivme kaybederek yüzde 2.9 artarken, aynı çeyrekte büyümenin de yüzde 3 civarında olması bekleniyor. Orta Vadeli Program’a göre büyümenin 2015’teki yüzde 4 seviyesinden bu yıl yüzde 4.5’e hızlanacağı öngörülüyor. BGC Partners Başekonomisti Özgür Altuğ, “İlk çeyrekte GSYH büyümesi yüzde 5’e yakındı, sanayi üretim büyümesi de yüzde 5.6 idi. Aylık veri ikinci çeyrekte sanayi üretimi artışının yüzde 3 civarında olduğunu, ve benzer bir GSYH büyümesi ile karşılaşabileceğimizi gösteriyor” dedi. Halk Yatırım da bu yıl için büyüme tahminini yüzde 3.8’den yüzde 3.3’e çekti.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr