Antik A.Ş.’nin müzayedesinde Osman Hamdi Bey’in “Yeşil Cami Önü” tablosu KDV dahil toplam 13 milyon 509 bin liraya satılarak Türkiye’de satılan en değerli sanat eseri rekorunu kırdı kırmasına, ama bu büyük satış tartışmaları da beraberinde getirdi. Görüşüne başvurduğumuz Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü öğretim üyesi ve AICA International Sansür Komitesi Başkanı Doç. Dr. Burcu Pelvanoğlu, Türkiye’deki sanat piyasasının sıkıştığında spekülasyonlar ürettiğini, bunları da her zaman Osman Hamdi Bey üzerine kurduğuna vurgu yaparak, “Yeşil Cami Önü” tablosunun kırdığı rekoru yorumluyor:

‘Çok abartılı bir rakam’

Türkiye’de sanat piyasasının güvenilmezliği hepimizin mâlumu. Ne müzayede evleri ne de galeriler (elbette tümünü kastetmiyorum) piyasa kurallarını doğru oynamıyor. Hoş, bu denge hiçbir zaman da doğru bir biçimde kurulmadı. Son yirmi yılı kabaca bir araştırın, ne zaman piyasa sıkışsa o zaman spekülatif tavrın arttığını görürsünüz.

Bu spekülasyon da hep Osman Hamdi Bey üzerinden kurulur. İkincisi de Erol Akyavaş’tır. Bu sanatçıların kalitesi elbette tartışılmaz ama ben aksak giden, sadece spekülasyona dayanan bu piyasanın sanat ortamına verdiği zararı konuşmayı daha çok önemsiyorum. Yoksa, elbette Osman Hamdi Bey’in bu resmi çok özel bir resim, sanatçının resimleri içerisinde de ayrıcalıklı bir yeri var ama 13.5 milyon çok abartılı bir rakam. Bilgiden, gerçek üretimden bu kadar uzak duran ve sadece piyasanın belirlediği bir sanat ortamı, aslında kendi ipini çoktan çekmiştir. Bu satış da bunun belgesi oldu. İkinci kez!

 

 

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr