Avrupa Parlamentosu’nun (AP) insan hakları ve demokrasi alanında mücadele eden kişi ve kurumlara verdiği Sakharov Ödülü’ne bu yıl Ezidi kadınların durumuna dikkat çekmek için gösterdikleri çabalar nedeniyle Ezidi aktivistler Nadia Murad ve Lamia Aji Beşar layık görüldü.

Can Dündar da adaydı

Ödülün, AP’nin Dış İlişkiler ve Kalkınma Komitesi’nin oylamasıyla belirlenen bu yılki üç finalisti arasında Kırım Tatarlarının lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu ve gazetemiz yazarı Can Dündar da yer alıyordu. Murad ile Beşar, 2014 yazında Irak’ta Şengal’e bağlı Koço köyünde IŞİD tarafından düzenlenen katliam sonrasında kaçırılmış, seks kölesi olarak kullanılmış, her türlü işkenceye uğramıştı. IŞİD esaretinden kurtulmalarının ardından dünya çapında IŞİD zulmünü anlattılar, Ezidi haklarını savundular ve Ezidilerin “soykırıma” uğradığının genel kabul görmesini sağladılar.

Patlamada yaralandı

Kaçırıldığında 21 yaşında olan Murad, IŞİD militanlarının kapıyı kilitlemeyi unutmasını fırsat bilerek kaçmıştı. Birlikte kaçtığı arkadaşı mayına basarak ölmüş, 16 yaşındaki Beşar ise patlamada ağı yaralanıp yüzünün parçalanması sonucu bir gözünü kaybetmişti. Irak hükümetinin Nobel Barış Ödülü’ne aday gösterip çok desteklediği Murad, “Birleşmiş Milletler İyi Niyet Elçisi” atanmasının ardından geçen ay Avrupa Konseyi Vaclav Havel İnsan Hakları Ödülü’ne layık görülmüştü.

Dünkü ödülü açıklarken Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz, “Acı ve trajik bir hikâyeleri var ama yaşadıklarını anlatabilmek için hayatta kaldılar. Bu iki kadının cesareti, onurları tarif edilemez” ifadelerini kullandı.

‘Gurur duyuyorum’

AP’nin Liberal ve Demokratlar Grubu Başkanı Guy Verhofstadt “Nadia ve Lamia, aşağılık bir vahşet karşısında, inanılmaz bir kahramanlık ve insanlık sergileyen iki ilham verici kadın. 2016 Sakharov Ödülü’ne layık görüldükleri için gurur duyuyorum” diye tweet’ledi. Murad da “Ödül Ezidi halkı ve kadınlarının çektiği acıyı tanıyarak IŞİD’e suç teşkil eden insanlıkdışılığının tüm dünya tarafından kınandığına, kurbanlarının ise özgür dünya tarafından onurlandırıldığına dair sağlam bir mesaj vermektedir” açıklamasını yaptı. Ödülün IŞİD’in köle yaptığı ve insan ticaretinde kullandığı 6700 Ezidi kadın ve çocuk ve soykırımın tekrarlanmaması için önemine dikkat çeken Murad, IŞİD’in adalet karşısında hesap vermesi amacıyla mücadeleye devam edeceklerini belirtti. IŞİD’in Şengal Dağı’nda kuşattığı Ezidileri YPG koridor açarak kurtarmıştı.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr