Alsancak Rotary, Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Devlet Konservatuvarı, Karşıyaka Belediyesi tarafından düzenlenen 10. Ulusal Genç Solist Yarışması'nda dün final heyecanı yaşandı. 10 Şubat’ta başlayan ve 3 elemeyi geçerek finale kalan genç solistler dün Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde (SSM) bu kez seyirci karşısında performanslarını sergiledi.  
AYAKTA ALKIŞLANDILAR   "Genç Profesyonel" ve "Üniversite" olmak üzere iki kategoride yapılan yarışma nefes kesti. Genç Profesyoneller kategorisinde finale kalan 5 sanatçı Mehmet Ali Tutar, Burcu Hancı, Faik Mansuroğlu, Tolga Siner ve Doğukan Özkan ile üniversite kategorisinde Samed Kahreman, Barış Yavuz, Duygu Aylar Lelik, Melis Çırpıcı, Emre Güngör seslendirdikleri eserlerle ayakta alkışlandı.

JÜRİ ZORLANDI   Dokuz Eylül Üniversitesi Senfoni Orkestrası ve Karşıyaka Belediyesi Oda Orkestrası’nın güçbirliği yaptığı dev orkestra eşliğinde sahneye çıkan genç solistler karşısında, alanlarında birbirinden ünlü olan jüri üyeleri ise zor anlar yaşadı. Genç Solistler kategorisinde ise Doğukan Özkan birinciliğe layık görüldü. İkinci Faik Mansuroğu, üçüncü ise Tolga Siner oldu. Siner’e ayrıca bu kategoride Necdet Aydın Sahne Yorumu Özel Ödülü de verildi. Üniversite kategorisinde Barış Yavuz birinci olurken Duygu Aylar Leik ikinci, Samed Kahraman ise üçüncü oldu. Lelik ayrıca Necdet Aydın Sahne Yorumu Özel Ödülü’nün de sahibi oldu.

SAHNEDE TEKLİF YAĞMURU   Dereceye girenler para ödülünün yanında sahnedeyken teklif yağmuruna tutuldu. Jüri Başkanı İzmir Devlet Opera ve Balesi (İZDOB) Solist Sanatçısı, Yaşar Üniversitesi Müzik Bölümü Öğretim Görevlisi Aytül Büyüksaraç, seçimde çok zorlandıklarını belirterek, “Hangisini seçeceğimizi bilemedik. Bu yarışmadan şunu anladık, ne mutlu ki bize, gözümüz arkada kalmadan sahneyi bırakabileceğimiz gençler var” dedi. Jüri üyelerinden Savonlinna Müzik Akademisi Opera Bölüm Başkanı Eija Tolpo, yarışma birincisi Doğukan Özkan’ı hem Temmuz ayında Finlandiya’da düzenlenecek festivale davet etti, hem de burs teklif etti. Salzburg Devlet Opera Müdürü Katrin König de Özkan’ı Salzburg’da eğitimini ilerletmesi için düzenlenecek Master Class’a davet etti.

Bunun üzerine Karşıyaka Belediyesi Oda Orkestrası Sanat Koordinatörü ve İZDOB Solist Sanatçısı Teyfik Rodos da finalistlere kapılarını açarak önümüzdeki sezon konser vermek üzere çağırdı. SSM Müdürü Dr. Mustafa Bayık da sahneden tüm finalistler için yine önümüzdeki sezon SSM’de dinleyicilerle bir kez daha buluşmaları için konser düzenleyeceklerini açıkladı. Söz alan DEÜ Senfoni Orkestrası Müdürü Prof. Dr. Ümit Öşgörür, “Biz eksik kalamayız, bu gençleri biz de konser vermeleri için davet ediyoruz” dedi.

ARDA IŞIK:  “GÖNÜL DOSTLARIYLA BAŞARDIK”   Alsancak Rotary Başkanı Arda Işık, yarışmanın çok sesli müziğe, operaya gönül veren kurum ve kuruluşların desteğiyle gerçekleştiğine dikkat çekerek, “Bu yarışmayı, gönül dostlarımızla hep birlikte gerçekleştirdik. Bugüne kadar düzenlenen 9 yarışmada dereceye giren 20 solist, Avrupa’da uluslararası kariyer yapma fırsatı yakalamıştı.  Bu kez solistlerimize, henüz sahneden inmeden teklifler yağdı. Bu, gençlerimizin son derece iyi yetiştirildiğinin de göstergesi. Harika ve unutamayacağımız bir gece yaşadık” dedi.

Ayrıca İzmir Büyükşehir Belediyesi, SSM, Karşıya Oda Orkestrası, Hikmet Şimşek Sanat Merkezi'nin katkılarıyla  Swiss Otel Büyük Efes, Arkas, CanGrup, AKS Yapı, Heraeus Tokmak AŞ sponsorluğunda düzenlen geceye katkı sunanlara da plaket verildi.Kaynak: Cumhuriyet.com.tr