Sağlık-Sen üyeleri ve sağlık çalışanlarından oluşan yaklaşık 60 kişilik grup, saat 12.00 sıralarında başhekimlik önünde toplandı. Grup, 'Vatandaşım sessiz kalma', 'Sağlıkçılarda sizin evladınız', 'Şifa dağıtan eller şiddet değil saygı bekler' yazılı dövizler açarak sağlık çalışanlarına yönelik şiddet olaylarını protesto etti.

Eylemde, Sağlık-Sen İstanbul 2 Nolu Şube Başkanı Cesur Öztürk grup adına bir basın açıklaması yaptı. Cesur Öztürk, geçtiğimiz hafta Haydarpaşa Sultan Abdülhamid Han Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile Ankara'da Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde sağlık çalışanlarına yönelik yaşanan şiddet olaylarını kınadı.

Sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin bir an önce çözülmesi gerektiğini kaydeden Öztürk, faiilere yasalar çevçevesinde en ağır cezaların uygulanmasını talep etti.

"ŞİDDET ALINACAK YASAL GÜVENCE VE FİZİK TEDBİRLERLE ÖNLENMELİ"

Öztürk, "Sağlık çalışanlarına yönelik şiddet, hastalıklı bir ruh halinin yasımasıdır. Sağlık çalışanlarına
yönelik şiddet, alınacak yasal güvence ve fiziki tedbirlerle önlenmeli, sağlık çalışanları şiddet korkusu ve endişesinden kurtarılmalıdır. Şiddete uğrayan sağlık çalışanlarına, bütün vatandaşlarımız sahip çıkmalı ve şiddet uygulayana tepki göstermelidir" dedi.

"BU KİŞİLERİN MUAYENE VE TEDAVİLERİ GÜVENLİK GÜÇLERİ NEZARETİNDE
YAPILMALI"

Sağlık çalışanlarına yönelik şiddette faillerin tutuklu yargılanması gerektiğini belirten Cesur Öztürk, şunları söyledi:

"Şiddet uygulayan kişilerin sağlık harcamaları 6 ay süreyle sosyal güvenlik sisteminden karşılanmak yerine kendisinden tahsil edilmelidir. Ayrıca şiddet uygulayan kişi bir sonraki sağlık tesisine gelişinde sistem otomatik olarak uyarmalı, bu kişilerin muayene ve tedavileri güvenlik güçleri nezaretinde yapılmalıdır."

Öte yandan açıklamada, Sultan Abdülhamid Han Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde görevli hemşireye sözlü ve fiili saldırıda bulunduğu iddia edilen kişinin Üsküdar Belediyesi'nde çalıştığı ve olayın ardından başlatılan soruşturma sonrasında saldırganın görevine son verildiği belirtilerek, "Bu duyarlı yaklaşımından dolayı Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen'e teşekkür ediyoruz" denildi. Eyleme, şiddete maruz kalan hemşirenin ise raporlu olduğu gerekçesiyle katılmadığı öğrenildi. Eylem basın açıklamasının ardından sona erdi.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr