ABD Başkanı Barack Obama’nın ev sahipliğindeki Nükleer Güvenlik Zirvesi için Washington’a giden Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, salı gecesi düşünce kuruluşlarında uzmanlık yapan akademisyenlerle bir araya geldi. Erdoğan’ın kaldığı Washington’daki prestijli St. Regis Hotel’de düzenlediği “off-the-record” toplantıyla ilgili izlenimleri Amerikan dış politika dergisi Foreign Policy’den John Hudson aktardı. ABD ile insan hakları ve basın özgürlüğü anlaşmazlıkları sebebiyle Beyaz Saray tarafından “terslendiği” aktarılan Erdoğan’ın toplantıyı imajını düzeltme ve Obama’nın Suriye politikalarını eleştirme amaçlı kullandığı, “Meydan okuyan Erdoğan’ın politikalarıyla ilgili, Amerikan medyasında çıkan haberlere beş para etmez muamelesi yaptığı, Beyaz Saray’ın PYD’ye verdiği desteği yerden yere vurduğu” belirtildi.

Toplantıya katılanlardan biri “Dönüp dolaşıp hep aynı konuya geldi. ‘Terörist teröristtir, iyisi kötüsü olmaz’ vurgusunu yaptı. Açıkçası Obama yönetimini kamyonun altına attı” izlenimini aktardı.

Foreign Policy, Erdoğan’ın toplantısında Obama yönetiminden kimsenin katılmadığına vurgu yaptı. Erdoğan’ın davetine icabet edenler Georgetown Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Fakültesi Dekanı Joel Hellman, Johns Hopkins İleri Uluslararası İlişkiler Fakültesi Dekanı Vali Nasr, Woodrow Wilson Merkezi Başkanı Jane Harman, Washington Yakındoğu Politikası Enstitüsü Başkanı Michael Singh, diğer üst düzey akademisyenler ve eski ABD yönetimlerinden yetkililer olarak sıralandı.

Adımlardan rahatsız

Bunlardan biri olan Yeni Amerika Güvenliği Merkezi temsilcilerinden Julie Smith, Erdoğan’ın Obama’dan değil, Başkan Yardımcısı Joe Biden’dan randevu alabildiğini hatırlatıp şunları söyledi: “Eğer Sayın Cumhurbaşkanı ABD’yle ilişkileri tekrar rayına oturtmak istiyorsa, birkaç günlük temaslardan daha fazlasına ihtiyacı var. Washington Erdoğan’ın başta basın özgürlüğü olmak üzere, Türkiye’deki adımlarından son derece rahatsız, dış politikasının temel öğelerinden endişe duymaya da devam ediyor.”

Toplantıya katılan bir başka kaynak “Erdoğan’dan duyduğum en önemli mesaj, ‘Bize ihtiyacınız var. Suriye’deki savaşı bizim desteğimiz olmadan kazanamaz’ söylemi. Ayrıca ABD medyasında Türkiye aleyhine çalışan gazeteciler olduğunu da üstü kapalı şekilde ima etti” diye konuştu.

Bire bir cevapladı

Erdoğan’ın ciddiyetini belli etmek için üç saatlik toplantıda soruları bire bir cevapladığını aktaran kaynak “Kimse zorlayıcı soru sormadı, ama birkaç iğneleyici soru vardı ki, derisi kalın olmayan bir lider olsaydı, altında kalırdı” dedi. Erdoğan, toplantıda Türkiye’ye yakın bölgelerde büyük bir yıkım ve insanlık dramının yaşandığını belirtip şunları söyledi: “Yönetilemeyen siyasi alanlarla dolu bir coğrafyada Türkiye olarak gelişmeleri bölgesel ve küresel barışa hizmet edecek şekilde yönlendirmeye çabalıyoruz. Bu çabamızda zaman zaman yalnız kaldığımızı hissetsek de ABD’nin bizi anladığını ve yanımızda olduğunu düşünmek istiyoruz.” ABD ile Türkiye’nin ilişkilerini “vazgeçilmez nitelikte” diye değerlendiren Erdoğan “İşbirliğimizi ortak değerler ve karşılıklı menfaatler temelinde geliştirmek için her türlü çabayı gösteriyoruz” diye konuştu.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr