Sabancı Holding Üst Yöneticisi (CEO) Zafer Kurtul, orta ve uzun vadede Türkiye’de sanayi sektörünün daha iyi performans göstermesini beklediklerini belirterek organik ve inorganik büyüme fırsatlarını değerlendireceklerini söyledi.

Çimento ve otomotiv yan sanayisinde satın alma fırsatlarına baktıklarını, Temsa için önemli bir pazar fırsatı gördükleri elektrik otobüs yatırımlarını desteklemek adına pil yatırımı için ortak arayışları olduğunu anlatarak, “İleri teknoloji yatırımlarında ortaklıklara açığız” dedi. Kurtul, mevcut portföyde hep yabancı şirketlerle ortak olduklarını da belirterek “Ortaklık kültürü konusunda yüksek deneyime sahip en eski şirketlerden biriyiz. Türk ortaklıklara da sıcak bakıyoruz” ifadelerini kullandı. Geçen yıl FC Barcelona ile 4 sezonu kapsayan bir sponsorluk anlaşması yapan ve geçen yılın sonlarında Barcelona’da Lassa mağazası açan Sabancı Holding, ilk çeyrek bilanço performansını ve 2016 hedeflerini paylaştı.

Resim değişecek

Kurtul, Sabancı Holding’in portföyünde Akbank’ın payının yüzde 44, sigortanın payının yüzde 4, enerjinin payının yüzde 14, perakendenin payının yüzde 11, sanayinin payının yüzde 17 ve çimentonun payının yüzde 7 olduğu bilgisini paylaşarak “Bundan sonra aynı resim olmayabilir. Orta ve uzun vadede baktığımızda Türkiye’de sanayi daha iyi performans gösteren bir sektör olacak. Portföyü bir balans etmemiz lazım. Öncelik, daha ileri teknoloji, yeni ürün ve inovasyonun olduğu sanayi sektörü olacak.

Enerjinin payı azalabilir. Banka 3-4 puan azalabilir. Bu da sanayiye eklenebilir diye düşünüyoruz” dedi. Sabancı Grubu’nun 2016 yatırım ajandası kabarık. Organik büyüme devam ediyor. Brisa’nın Aksaray’daki fabrika yatırımı 2018’de devreye girecek. İlk elektrikli otobüsün ardından şimdi Aselsan işbirliğiyle yüzde 100 Türk yapımı elektrikli otobüs üzerinde çalışılıyor ve Afyon Çimento’nun yeni fabrikasının bu yıl hizmete girmesi planlanıyor. Bunun dışında pek çok yüksek teknolojili ürün üzerinde çalışılıyor.

Organik büyüme

Kurtul, organik büyüme yatırımlarının yüzde 55’inin enerjiye kalan, yüzde 45’in ise sanayi ağırlıklı diğer şirketlere akacağını anlattı. Öncelikli satın alma fırsatı olarak çimentoyu gösteren Kurtul, “Burada özellikle dış pazarlara bakıyoruz. Avrupa da olabilir Amerika’da. Kordsa ve Brisa ile sinerji yapabileceğimiz bir yan sanayi yatırım fırsatı olabilir. Bir diğeri Temsa’nın elektrikli otobüs yatırımına destek olabilecek pil sektörüne bakıyoruz. Bundan sonra Türk şirketleriyle de ortaklıklar yapabiliriz” dedi.

Satışlar yüzde 23 arttı

 Sabancı Holding, 2016’nın ilk 3 aylık döneminde banka dışı kombine satışlarını bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 23 artırarak 8 milyar 260 milyon TL’ye yükseltti. Holdingin toplam net satışı ise aynı dönemde 13.6 milyar TL düzeyinde oluştu. Toplam varlıklarını 31 Mart itibarıyla 272 milyar 517 milyon TL’ye toplam konsolide öz kaynaklarını 21 milyar 176 milyon TL’ye ulaştıran Sabancı Holding’de yılın ilk 3 ayındaki konsolide net kâr ise 641 milyon TL oldu. Sabancı Holding’de banka dışı operasyonel kâr ise 1.8 milyar TL. Özkaynakları 21 milyar TL’yi geçti. Zafer Kurtul, dünya ekonomilerinin yaşadığı ‘büyüme belirsizliği’ sürecinin piyasalarda dalgalanma yarattığını belirtti. Kurtul, önümüzdeki dönemde Türkiye ekonomisi açısından dikkat edilmesi gereken gelişmeleri ise jeopolitik riskler, turizm sektörüyle bağlantılı olarak döviz gelirlerinin azalması olarak sıraladı. Kurtul, bu yıl Türkiye ekonomisinin yüzde 4 büyümesini bekliyor.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr