Rusya'nın Cenova'da bulunan BM misyonunda kıdemli danışman olan Aleksey Goltiaev, salı günü yaptığı açıklamada Suriye'de beş yıldır devam eden iç savaş boyunca ortaya çıkan insan hakları ihlallerini durdurabilmek için barış görüşmelerinin bir an önce devam etmesi çağrısında bulundu.

Reuters'ın haberine göre, Suriye krizine çözüm bulmanın ve insan hakları ihlallerine bir son vermenin tek yolunun Suriyeli Kürtler de dahil olmak üzere farklı muhalif gruplarla bir an önce barış görüşmeleri yapmaktan geçtiğini ifade eden Goltiaev, herhangi bir dikte olmadan sadece Suriyelilerin kendi gelecekleri konusunda karar verme hakkı olduğunu söyledi.

BM'den dünya güçlerine çağrı

Goltiaev'in açıklamaları, Birleşmiş Milletler savaş suçları müfettişlerinin dünya güçlerine savaşın taraflarını görüşme masasına döndürmek için baskı yapma çağrısında bulunmasının ardından geldi.

Birleşmiş Milletler Suriye bağımsız soruşturma komisyonu başkanı Paulo Pinherio, tüm devletlerin güçlü devletlere ve BM Güvenlik Konseyi'ne siyasi süreci destekleme konusunda tekrar tekrar ısrar etmesi gerektiğini belirtmişti. BM müfettişlerinin yayınladığı başka bir raporda ise IŞİD militanlarının Suriye ve Irak'ta bulunan Ezidilere karşı soykırım suçu işlediği ifade edilmişti.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr