Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, Türkiye'nin Suriye'deki Fırat Kalkanı operasyonunu bitirmiş olmasına ilişkin soruya, bunun, Rusya Savunma Bakanlığı yetkililerinin değerlendirmesini yapabileceği bir konu olduğu yanıtını verdi.

Zaharova "Türkiye ile Suriye konusunda hem ikili olarak hem de Moskova, Tahran ve Ankara üçlüsü olarak temas halindeyiz. Türk meslektaşlarımızla aktif biçimde çalışıyoruz. Bu işbirliğini zorluklar olmasına rağmen yapıcı olarak değerlendiriyoruz" dedi.

'KARLOV SUİKASTİ İLE İLGİLİ SORUŞTURMADA SÜREKLİ YENİ BİLGİLER ORTAYA ÇIKIYOR'

Zaharova, Rusya'nın Ankara Büyükeçisi Andrey Karlov'un öldürülmesiyle ilgili yürütülen soruşturmaya ilişkin soruya da "Çeşitli Rus kurumlarından uzmanlar çalışmalarına devam ediyor. Temaslarımız hepsinden önce Ankara'daki büyükelçiliğimiz üzerinden gerçekleşiyor. Soruşturmada sürekli yeni bilgiler ortaya çıkıyor, içlerinden bazıları doğrulanıyor, bazılarıysa doğrulanmıyor. Soruşturma sürecine zarar vermemek için yalnızca bu kadarını söyleyebilirim" yanıtını verdi.

Zaharova, Ankara'ya ne zaman yeni bir elçi atanacağı sorusunu da, "Bu konu üzerinde çalışılıyor" şeklinde yanıtladı.

'ABD'NİN TOPLANTIYA KATILMAYI REDDETMESİ NEDENİYLE ÜZGÜNÜZ'

ABD'nin, 14 Nisan'da Moskova'da düzenlenecek Afganistan toplantısına katılmayı reddettiğini söyleyen Zaharova, "Afganistan, Hindistan, İran, Çin, Pakistan, Orta Asya ülkeleri ve ABD'ye davetiye gönderdik. ABD'nin toplantıya katılmayı reddetmesi nedeniyle üzgünüz" dedi.

Zaharova sözlerini "ABD, Afganistan konusunda önemli bir aktör. Bu nedenle toplantıya katılması, silahlı mücadelenin sonlandırılıp müzakerelere başlanması için Afgan silahlı muhalefetine gönderilmiş bir sinyal olurdu. Ama bu, onların kararı" diye sürdürdü.

'UKRAYNA'DA DEVLET DÜZEYİNDE DİL SOYKIRIMI YAPILIYOR'

Zaharova'nın değindiği konulardan biri de Ukrayna'da Rusça kullanılmasına yönelik yasaklardı.

"Ukrayna'da aslında devlet düzeyinde dil soykırımı yapılıyor" diyen Zaharova, "Kiev'in böyle davranmasının nedeni radikallerin milliyetçi fikirlerinin baskısı altında olmaları. Bu radikalleri böyle davranışlara teşvik eden kendileriydi, şimdiyse cini şişeye geri sokamıyorlar" ifadelerini kullandı.

FRANSA'NIN AÇIKLAMALARI BİR TÜR ŞANTAJ'

Öte yandan Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Marc Ayrault'nun Suriye konusundaki bir açıklamasına gönderme yapan Zaharova, "BM üyesi bir ülkenin (Suriye) meşru devlet başkanının (Beşar Esad) görevden ayrılmasının, Suriye halkına yardım edilmesinin koşulu olarak göstermesi çok çelişkili bir tutum. Bu bir tür şantaj ve Paris'in hümanizm değerlerini tamamen yitirdiği izlenimini veriyor" ifadelerini kullandı.

'NATO-RUSYA TOPLANTISINDA BÖLGESEL MESELELERİ GÜNDEME GETİRMEYİ PLANLIYORUZ'

Zaharova, Rusya ve NATO'nun elçiler düzeyinde bugün yapacağı toplantıda neler tartışılacağına ilişkin bir soru karşısındaysa, "Toplantıda, askeri eylemlerin öngörülebilirliği, gündelik askeri olayların sonucunda gerilimin tırmanma riskinin azaltılması ve bölgesel meseleleri gündeme getirmeyi planlıyoruz" dedi.

Söz konusu toplantı, Rusya ve NATO elçilerinin Ukrayna krizinin başladığı 2014'ten beri gerçekleştirdikleri 4. temas olacak.c

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr