Rusya’nın resmi haber ajansı Ria Novosti’nin bildirdiğine göre Soruşturma Komitesi, Bakan ile ilgili soruşturmanın Rosneft’in Başneft’deki devlet hisselerinin alımı ile ilgili olduğunu söyledi. Ulyukaev'in başkanlığındaki Ekonomik Kalkınma Bakanlığı'nın kontratı olumlu değerlendirmesi gerekiyordu.
Soruşturma Komitesi Basınla İlişki Yönetimi Başkanı Svetlana Petrenko Rus haber ajansı Ria Novosti'ye yaptığı açıklamada, "Rosneft temsilcilerinden rüşvet alınması söz konusu" dedi.
Petrenko, bakanın 2 milyon dolar rüşvet alırken suçüstü yakalandığını belirtti.

Ria Novosti'nin kolluk kuvvetlerindeki kaynaklarına göre, Ulyukaev bir yılı aşkın süredir Federal Güvenlik Servisi (FSB) tarafından takip ediliyordu. Bir başka kaynak, bakanın ve onun çevresinin telefon görüşmelerinin dinlenmesinin ardından Ulyukaev'in takibe alındığını bildirdi.

Şu anda Soruşturma Komitesi tarafından Ulyukaev'e mahkeme talebiyle soruşturma açıldı. Konu ile ilgili Kremlin’den ilk açıklama Rusya Devlet Başkanı’nın Basın Sözcüsü Dmitry Peskov’dan geldi.

Peskov, Ulyukayev’e karşı çok ciddi kanıtlar gerektiren ciddi suçlamalar olduğunu belirterek, “Her hâlükârda mahkeme karar verecektir” dedi. Peskov, Ria Novosti’ye yaptığı açıklamada ise “Şu anda gece ve Devlet Başkanı’na ne sunuldu bilmiyorum” dedi.

Öte yandan Ekonomi Kalkınma Bakanlığı, Bakan’ın tutuklanması ile ilgili yorum yapmamayı tercih etti.
 
Rosneft temsilcisi, şirketin Başneft'in hisselerini yasalara uygun bir şekilde satın aldığını bildirdi. Yapılan açıklamada, "Soruşturma Komitesi'nin eylemine ilişkin yorum yapamayız. Başneft'in hisseleri bankaya en iyi teklif yapılarak yasalara uygun bir şekilde satın alındı" denildi.

Hatırlanacağı üzere, Ekim ayında Rosneft, Başneft'in yüzde 50.0755 hissesini 329.7 milyar rubleye satın aldı.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr