Rusya ile Türkiye arasındaki gerilim tırmanıyor. Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, Türkiye’nin Suriye’ye askeri müdahaleye hazırlandığına inanmak için ciddi nedenleri olduğunu söyledi. Konaşenkov dün “Elimizde Türkiye’nin Suriye topraklarına yoğun askeri müdahale hazırlığında olduğundan şüphelenmemize neden olan ciddi dayanaklar var. TSK’nin Suriye topraklarında aktif eylemler gerçekleştirmek için gizli hazırlık içinde olduğunu gösteren işaretler giderek artıyor” dedi.

Rus sözcü, “Türkiye’nin Suriye’nin kuzeybatısındaki terörist gruplara silah sağladığı ve militan gönderdiğini, bilhassa Reyhanlı- Sarmada üzerinden gece saatlerinde Halep ve İdlib’deki terörist gruplara silah ve militan akışını gözlemlediklerini” ileri sürerek, “Gözlem uçuşlarımıza izin vermemesi Türkiye’nin yasadışı askeri eylemlerini gizleyemeyecek” dedi.

Davutoğlu: Savaş suçu

Londra’daki Suriye Bağış Konferansı’nda konuşan ve basın toplantısı düzenleyen Başbakan Ahmet Davutoğlu ise hem rejimin hem IŞİD’in savaş suçu işlediğini söyleyerek “Esad rejimine yardım edenler aynı savaş suçlarını işliyor” dedi. ABD’yi de suçlayan Davutoğlu, “Başkan Yardımcısı Joe Biden ile görüşmemizde Rusya’nın Halep’e saldırmaması için uyarılmasında mutabık kalmıştık. Ama ABD ile Rusya arasındaki her görüşme sonrasında Ruslar daha fazla saldırıyor. ABD’yi bu insanlık suçları karşısında Rusya’ya karşı çok daha kararlı tavır göstermeye davet ediyoruz.

ABD Dışişleri Bakanlığı, Türkiye’nin Suriye’ye askeri müdahale hazırlığında olup olmadığı konusunda açıklama yapamayacağını söyledi. Konaşenkov’un açıklamasıyla ilgili yorum yapması istenen ABD Dışişleri Sözcüsü John Kirby “Rusya’nın Türkiye ordusunun sınırdaki hareketlerine dair açıklamalarını tasdikleyebilecek, onaylayacak, reddedecek ya da tartışacak konumda değilim” dedi.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr