Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği Yönetim Kurulu Üyesi ve Cornelia Diamond Golf Resort Spa Genel Müdürü Zafer Alkaya, Türkiye’ye gelen Rust turist profilinin tamamen değiştiğini artık para harcayan turist değil tamamen ekonomik ve düşük fiyat odaklı turistin gelidiğini söyledi. Antalya’nın ana pazarının Almanya ve Rusya olduğuna vurgu yapan Alkaya, bu iki pazarın açığını telafi edecek başka pazar olmadığını aktardı. Alkaya, “Oteller fiyat indirimleri konusunda telafisi olmayan hatalar yaptılar, yapıyorlar. Turizm sektörünün geleceği tehlikeye atıldı. 7 gün uçak dahil 500 dolara tatil satılıyor. Bu fiyatlarla yarını tehlikeye atarız” ifadesini kullandı. Antalya’nın 12 milyon turist alan bir destinasyon olduğuna işaret eden Alkaya’nın değerlendirmeleri şöyle:

-2016’da Türkiye’ye Rus turist gelmedi. 2017’nin ilk 4 ayında Antalya’ya gelen Rus sayısında yüzde 1000 artış var. Ama Rus turist profili tamamen değişti. Daha çok ucu otelleri tercih ediyor. Lüks otellere dönüş olmadı. Rusya, BDT, Türki Cumhuriyetler gibi ülkelerden gelen turistin lüks ürün talebi bitti. Villa gibi üst segment ürüne ilgi az. Sadece dolulukla ilgili sıkıntı yaşamıyoruz. Fiyatlarla ilgili tehlike de kapımızda.

Tehlike çanları

-Bazı bölgelerde fiyatlar dramatik şekilde indi. Bu Türk turizminin geleceğini tehlikeye koyuyor. Oteller panik havasında, herkes doldurma telaşına düştü. Fiyat indirmek bir pansuman tedavi. 7 liralık ürünü 5 liraya indirirsen onu tekrar 7 liraya çıkarmak zor.

-2016’da Yunanistan, İspanya ve Portekiz’e yönelen Rus turist tekrar döner sandık. Ama tamamen dönmedi.

Cornelia De Luxe Resort Otel Genel Müdürü Ali Şahin de son dönemlerde iç pazırın önemli olmaya başladığını belirterek, golf ve kongre turizminde de 2016’da ciddi düşüşler yaşandığını dile getirdi.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr